fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Panourile solare pentru casă reprezintă o modalitatea accesibilă pentru necesarul de apă caldă menajeră în locuință, aport la încălzire pe sezonul rece și necesarul de energie electrică în locuință. Atât tehnologiile panourilor solare tot mai performate cât și cerințele cu privire la reducerea emisiei de CO2 ne determină să apelăm tot mai mult la energia solară. Apare însă o întrebare: Cum calculezi necesarul de panouri solare pentru casă? Care este necesarul care îmi satisface minimul de confort și ce costuri ar implica?

Sigur că atunci când trebuie să folosești o tehnologie nouă trebuie să te informezi asupra avantajelor și dezavantajelor, costurilor de achiziție, montaj și întreținere, eficiența sistemului și durata sa în timp.

Tipuri de panouri solare pentru casă

Reamintim și aici că panouri solare pentru casă sunt de 2 tipuri principale.

Panouri solare termice (folosesc energia solară pentru a produce energie termică). Se folosesc pentru producerea apei calde menajere în locuință și pot oferi si un aport la încălzire în sezonul rece.

Panouri solare fotovoltaice (folosesc energia solară pentru a produce energie electrică). Se folosesc pentru a produce necesarul de energie electrică în locuință.

În funcție de necesitățile tale trebuie să te informezi cum calculezi necesarul de panouri solare pentru casă.

Vrei să achiziționezi panouri solare doar pentru producere apa caldă? Vrei să achiziționezi un sistem de panouri fotovoltaice care să îți asigure necesarul de energie în locuință? Vrei să te legi la rețeaua electrică…sau poate nu vrei să te branșezi la rețea și vrei să fii independent.

În funcție de răspunsul la întrebările de mai sus poți face primul pas să îți calculezi necesarul de panouri solare pentru casă și tipul acestora. Consultă aici tipurile de panouri solare, modul lor de folosire, avantajele și dezavantajele fiecăruia și costul de achiziție.

Vrei panouri solare pentru apă caldă – alege panouri solare termice cu suprafață plană sau panouri solare presurizate.  Dacă vrei apă caldă tot timpul anului se recomandă panouri solare presurizate heat-pipe.

Vrei panouri solare pentru energie electrică – alege panouri fotovoltaice. Și acestea sunt de diferite tipuri, tehnologii și eficiență. Dacă ai bani mai mulți poți alege panouri fotovoltaice de ultimă generație cum sunt panourile fotovoltaice PERC sau panouri fotovoltaice Half-Cell.

Vrei independență față de rețea dar ești branșat la rețeaua electrică – alege sisteme fotovoltaice On-Grid.

Vrei necesarul de energie electrică și apă caldă dar nu ești branșat la rețea alege sisteme fotovoltaice Off-Grid.

Cum calculezi necesarul de panouri solare pentru apă caldă.

Panou solar apa calda

 

Dacă vrei să achiziționezi un panou solar termic pentru apă caldă și aport la încălzirea locuinței ține cont de următoarele lucruri Se consideră că:

Se consideră că între 30 și 40 de panouri cu tuburi vidate sunt suficiente pentru a încălzi apa dintr-un boiler de 200 l, suficientă pentru 2-4 persoane. Calculul poate avea la bază următoarea relație: pentru a încălzi 50 de litri de apă este necesar 1 metru pătrat de panouri solare.

De menționat că la sistemele solare pentru producere apă caldă se specifică de obicei în descriere câte persoane pot să deservească. Deci dacă sunteți 4 persoane puteți căuta panou solar presurizat pentru 4 persoane și vi se va oferi ceea ce aveți nevoie. Prețul diferă de la un produs la altul și în funcție de tehnologia folosită, dar și de eficiența acestuia. Panourile solare nepresurizate sunt cele mai ieftine dar asigură necesarul de apă caldă doar din martie până în noiembrie. Dacă vrei apă caldă pe tot timpul anului trebuie să alegi panouri solare presurizate heat-pipe.

Panouri solare pentru casă cu aport la încălzire.

Dacă vrei panouri solare pentru casă cu aport la încălzirea locuinței pe timp de iarnă trebuie să mai ții cont de următoarele:

După ce iei in calcul acești factori + nr de persoane din locuință, poți calcula necesarul de panouri solare pentru casă ta. Totuși înainte  de a cumpăra un panou solar consultă și un specialist. Acesta îți poate oferi mai multe informații. Poate chiar și montaj sau mentenanță.

Exemplu: Pentru a obține un aport de 25 % la sistemul de încălzire în sezonul rece, vei avea nevoie de panouri solare cu o suprafață de cel puțin 12% din suprafața casei.

Cum calculezi necesarul de panouri solare fotovoltaice pentru necesarul de energie electrică.

Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă

Dacă vrei să faci investiția în panouri fotovoltaice pentru producerea energiei necesare în locuință ai nevoie să știi necesarul de panouri solare.

Când faci necesarul de panouri fotovoltaice pornim de la necesarul de consum de energie electrică lunară. Deși este importantă și suprafața casei, și numărul de persoane aici foarte important este necesarul de energie lunară. Desigur că mai multe camere și mai multe persoane poate genera un consum de energie mai mare. Dar consumul calculat de energie este dat de consumatorii de energie electrică din locuință ( frigider, plită electrică, cuptor, etc.)

Astfel pentru a afla consumul de energie electrică lunară ne putem uita la factura de curent.

Câți Kw s-au consumat și care este costul/Kw.

Exemplu panouri solare fotovoltaice pentru casă

Kit panouri fotovoltaice pentru casa

De reținut: consumul de energie electrică lunară la o casă cu 4 persoane poate fi între 300 – 1000- Kwh. Deci este foarte important să știi care sunt consumatorii tăi și cât consumi într-o lună. Pornim de la un consum de 300 Kw/ lună. Acest consum îl împărțim la 30 zile și aflăm media lunară de consum /zi. În cazul nostru 300kw : 30 zile = 10 kwh energie consumată /zi.

Acum ca să aflăm câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru casă împărțim cei 10 Kwh la un coeficient de 3,3 și aflăm că necesarul de putere instalată este de 3,3 kw. Aceasta este puterea instalată de producție necesară care trebuie să o ofere panourile fotovoltaice.

Atenție ! energia se măsoară în Kwh iar puterea instalată în Kw.

Pentru a calcula necesarul de panouri fotovoltaice trebuie să știm puterea de producție a panourilor. Sunt panouri care produc 250W altele care produc mai puțin în funcție de tehnologie și dimensiune.

Deci la calculul nostru pentru 3 Kw putere instalată avem nevoie de 12 panouri fotovoltaice de 250W bucata. Am aflat necesarul de panouri solare.

Dar o instalație de panouri solare pentru producerea energiei electrice  include și multe alte accesorii. Așa că dacă nu ești un specialist poți opta pentru kituri de sisteme fotovoltaice care includ toate componentele.

Un alt calcul panouri solare pentru casă dacă nu ai fost racordat la rețea și nu știi cât consum lunar ai poți calcula necesarul de putere instalată adunând consumul la toți utilizatorii de energie pe care îi folosești tu.  Fiecare electrocasnic are o etichetă pe care scrie consumul de energie electrică. Cuptor cu microunde 2000w, aspirator 1500w, bec 20w….și atunci toți consumatorii din locuință. Astfel afli necesarul de putere instalată de consum.

Atenție! Puterea instalată va produce energie electrică în funcție de razele solare. Panourile instalate chiar dacă au puterea instalată de 3 Kw ele nu produc 3Kwh energie în fiecare din oră din zi. Dimineața și seara produc mai puțin. Vara mai mult ți iarna mai puțin. Iarna producția de energie poate scădea în unele zile foarte întunecoase foarte mult.

Pe de altă parte nici consumatorii nu funcționează toți odată. Suma totală a consumatorilor cumulată ne ajută să calculăm necesarul de putere instalată, dar nu va fi acest consum în fiecare oră din zi.

Avantaje  panouri solare pentru casă.

Dacă ești legat la rețeaua electrică poți introduce în sistem surplusul de energie vara iar iarna poți consuma diferența necesară de la rețea. Se poate ca sistemul tău de panouri solare să aducă doar un aport iarna.

Dacă nu ești legat la rețeaua de electricitate, probabil, în funcție de buget, va trebui să supradimensionezi puțin necesarul ca să nu rămâi fără energie electrică în zilele lungi și mohorâte.

Dar cu timpul va trebui să înveți cum să folosești tehnologia consumatoare de energie din casă și în funcție de puterea de producere a panourilor fotovoltaice și a vremii de afară.

Atenție! Aceste informații sunt pentru o înțelegere principală. Te vor ajuta să îți faci niște calcule și să înțelegi cum funcționează un sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice. Se recomandă să consultați specialiști pentru dimensionarea și alegerea celui mai bun sistem de panouri fotovoltaice pentru locuința ta.

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

5 răspunsuri

  1. Bună ziua aș fi și eu interesat de niște panouri solare la o casă suprafață de 200 de metri pătrați Cum să achiziționează și plata Cum se produce sau cum se face plata aș fi foarte interesant și dacă poate fi montate la

  2. Doresc instalarea de panouri fotovoltaice in regim independent , fara obligatii financiare la regimul de alimentare public. Alte detalii se vor da ulterior.

  3. As dori oferta pt 10 kw , si pt 8 kw , in sistem on -grid la cheie , cu panouri de min 500 W / panou , cu tipuri de panouri , pt 2 locuiente , una in București , consum mediu vara 200 kw , Iarna 750 kw/luna , sistem Monofazic ,(8 kw ). iar cealaltă casa , este in Muncelu (5 km de orașul Panciu ),-Vrancea , si modalitate de plata Multumesc

  4. Acest articol e chiar util, pentru că arată diferența și compară panourile fotovoltaice cu cele termice. Ajută cititorii să înțeleagă avantajele și dezavantajele fiecărui tip, făcând mai ușoară alegerea potrivită. Pentru cine e interesat să afle mai multe despre sistemele fotovoltaice e un punct de plecare bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.