fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum se construiește fundația casei – etape și reguli

Dacă va urma să îți construiești o casă trebuie să știi multe lucruri. Chiar dacă vei realiza construcția cu o echipă de meseriași este bine să cunoști unele informații de la început. Fie îți vor fi necesare să poți coopera bine cu echipa de constructori, fie va trebui să supraveghezi unele etape. Dacă încă nu ai citit cum se construiește fundația casei etape și reguli necesare pentru o bună lucrare vei găsi aici.

Etapele pregătirii pentru turnarea fundației.

Să trecem în revistă pe scurt câteva lucrări care trebuie realizate înainte de săparea șanțurilor.  Aceste etape nu trebuie să lipsească dacă vrei să construiești o locuință în mod corespunzător.

1. Studiu geotehnic.

Un geolog profesionist trebuie să analizeze solul pe care vrei să construiești. Acesta îți va oferi informații cu privire la calitatea și tipul solului, înclinația și tipul de coeziune al solului, adâncimea pânzei freatice și adâncimea de îngheț cât și despre riscul seismic.

2. Detalii despre fundație.

În urma studiului geotehnic se va stabili grosimea fundației, necesitatea hidroizolațiilor, nr de șanțuri și alte detalii. Adâncimea fundației trebuie să fie mai mare decât zona de îngheț în acea zonă.

3. Trasarea și măsurarea fundației.

Realizarea măsurătorilor și săparea șanțurilor.

Cum se construiește fundația casei – etape și reguli.

1. Săparea șanțurilor.

Dacă alegi o săpare manuală 4-5 muncitori ar trebui să sape o fundație pentru o ”casă normală” într-o zi. Dacă însă săpăturile sunt mari atunci aveți nevoie de un buldo-excavator. Acesta se poate închiria cu ora. Șanțurile trebuie săpate urmărind direcțiile trasate, respectând adâncimea din proiect. Pereții de pământ ar trebui să fie suficienți pentru a cofra cimentul ce va fi turnat. Pământul extras din șanțurile fundației se poate depozita la 2-3 m în interiorul casei.

Apoi trebuie protejat cu o folie și poate fi folosit ca umplutură la interiorul casei. Nu uita că betonul trebuie turnat pe pământ uscat. Pentru prevenirea prăbușirii marginilor și umplerea șanțurilor cu apă e bine să îți faci bine socotelile. Dacă nu știi exact când vei turna betonul e bine să lași ultimii 10-15 cm de săpat exact înainte de turnarea betonului.

2. Aveți grijă și evitați amestecarea, căderea marginilor de pământ în cimentul turnat.

3. Compactați bine solul înainte de turnarea fundației și puneți membrana hidroizolantă.

Peste această membrană puneți un strat de 10 cm de pietriș sau pietriș + nisip. Pentru casele ușoare ( cum sunt cele pe structură de lemn ) se poate pune geogel.

4. Realizați egalizarea fundației.

Unii constructori fac egalizarea la elevație. Așa li se pare mai ușor. Pentru egalizare se poate turna un strat de 3-4 cm. Uneori în funcție de umiditatea solului se poate pune o membrană de hidroizolație și înainte și peste această șapă. Dar orice sapă mai mare de 3-4 cm necesită armare cu placă de armare. Așa că acest strat are rolul doar de egalizare și trebuie realizat perfect. Este recomandat ca la fundații să se folosească un beton rezistent, de tipul C12/15 (cunoscut in trecut ca B200)sau C16/20 (cunoscut in trecut ca B250).Etapele pregătirii pentru turnarea fundației.

5. Armarea fundație.

Este o etapă foarte importantă în rezistența casei. Armarea se face de obicei cu montarea unei tălpi armate direct pe betonul de egalizare. Aceasta trebuie realizată corect din mai multe bare de oțel beton PC52 legate între ele cu etrieri ( care pot fi de tipul oțel beton OB37 ). Tot acum trebuie montate și armăturile stâlpilor de rezistență. Recomandat este ca distanța minimă dintre armături să fie de 100 mm, iar distanța maximă de 250 mm. În partea superioară a structurii stâlpii de rezistență vor fi uniți printr-o centură de armătură.

6. Cofrarea fundației.

Deasupra solului pentru ca betonul să rămână în forma dorită trebuie realizată cofrarea. Aceasta se poate realiza cu scânduri de lemn așezate orizontal și sprijinite de țăruși și de proptele. Sau mai profesional de cofraje pentru construcții. Fă bine calculele și asigură-te că structura cofrajului este perfect etanșă, suficient de rezistentă pentru a nu ceda presiunii betonului ce va fi turnat, dar și bine realizată. Dacă vrei să realizezi cofrarea cu scânduri de brad acestea trebuie să fie de minim 2.5 cm. Înainte de a turna betonul pentru o decofrare mai ușoară fie uzi cofrajul înainte de turnarea betonului fie folosești decofrol.

7. Turnarea fundației este bine să se facă dintr-o singură tură.

Faceți bine calculul pentru căci prea mult ciment înseamnă bani aruncați, iar prea puțin poate însemna o problemă în construcția casei. Dacă alegi turnarea fundației la o betonieră atunci asigură-te că ai forța de muncă să torni totul într-o zi.

8. Compactarea betonului.

Pentru realizarea corectă a fundației este foarte importantă și compactarea betonului. Aceasta se poate realiza mecanic cu ajutorul lopeților  dar și mecanic cu ajutorul unui vibrator. Compactarea betonului are rolul de a crește rezistența betonului prin reducerea golurilor de aer.

O fundație realizată corect poate însemna și o viață lipsită de griji. Fă lucrurile bine la timp pentru a nu avea regrete mai târziu. Dar înainte de toate informează-te bine. Mult succes! Construiește fundația casei corect și toate celelalte lucrurile vor merge bine!

Cum se construiește fundația casei?

Cu multă grijă și cu materiale de calitate, cu meșteri buni vei putea avea o fundație trainică și o casă solidă.

 

Photo by Guilherme Cunha, Michael Bader,  Clem Onojeghuo, SAMS Solutions on Unsplash

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.