Cuprins
Încălzire electrică în pardoseală costuri lunare
Încălzirea electrică în pardoseală este una din cele mai confortabile metode de încălzire. Principiul de funcționare este unul foarte simplu. Sunt cabluri electrice care se încălzesc și generează căldură. Acestea se instalează în pardoseală, se conectează la o sursă de energie și se controlează prin intermediul senzorilor de temperatură conectați la un termostat, care reglează și menține o temperatură constantă.
Practic este vorba, fie de cabluri electrice sau covorașe de cabluri electrice distribuite pe toată suprafața solului, conectate la o sursă de energie care se încălzesc până la o anumită temperatură și emit (radiază) căldura. Deși electricitatea prezintă anumite riscuri încălzirea electrică în pardoseală este un sistem de încălzire printre cele mai sigure. Încălzire electrică în pardoseală costuri lunare cântărește mult în alegerea sistemului de încălzire.
Pe lângă faptul că încălzirea electrică în pardoseală este una curată și ușor de instalat este o sursă de energie de la rețea accesibilă în cele mai multe zone. Pentru a face o alegere cât mai corectă, să analiză următoarele aspecte.
Încălzire electrică în pardoseală costuri lunare
Defecțiuni tehnice și remedierea acestora
Avantaje și dezavantaje încălzire electrică în pardoseală
Deși părerile sunt împărțite, la fel ca și la alte sisteme de încălzire, eficiența unui sistem de încălzire ține de mai mulți parametri. Este foarte important cum a fost construită locuința și cât de izolată este aceasta. Orice sistem de încălzire s-ar instala, eficiența acestuia depinde de eficientizarea energetică a locuinței despre care puteți citi aici.
Încălzire electrică în pardoseală costuri lunare
Este important să cunoașteți că încălzirea în pardoseală poate fi utilizată.
-
Ca sursă unică de încălzire.
Ca sursă unică de încălzire puterea instalată poate fi de 100-150 w/mp. Consumul de curent va fi de 15-25W/mp/oră. Consumul de curent poate fi mai scăzut sau mai mare în funcție de izolarea termică a locuinței. La locuințele bine izolate consumul poate fi și de 9 W/mp/oră. La locuințele convenționale neizolate consumul poate ajunge și la 35-40W/mp/oră. Important să rețineți că în funcție de temperaturile de afară un sistem de încălzire poate funcționa între 3 și 8 ore într-un interval de 24 de ore.
-
Ca sursă complementară de încălzire.
Puterea instalată va fi de 60-100 W/mp. Consumul de curent electric pentru încălzire va fi de 10-12 W/mp/oră. Încălzirea locuinței cu două surse de energie este mai ieftină și oferă mai mult confort și siguranță. Încălzirea electrică a locuinței ca sursă complementară oferă avantajul unui consum mai mic. O sursă de căldură poate încălzi aerul (aeroterme, calorifere etc) iar o altă sursă încălzește pardoseala. Confortul termic este crescut și costurile sunt optimizate datorită sistemului optimizat.
Puterea instalată se calculează în funcție de fiecare locuință și de izolarea locuinței.
Este foarte important să nu confundați consumul de energie electrică w/mp/oră cu puterea instalată a sistemului. w/mp. Atunci când sistemul de încălzire electrică în pardoseală este pus în funcțiune la început de sezon rece el consumă cât este puterea instalată. O dată atinsă temperatura setată, sistemul decuplează și se va reporni automat după comenzile termostatului, doar pentru a menține temperatura dorită.
Termostatele programabile optimizează foarte mult sistemul și pot face o economie de energie cu până 20% . Termostatele programabile pot fi setate să funcționeze după programul dvs, diminuând consumul inutil de energie atunci când nu este nimeni acasă. Ele se mai pot programa și pe intervale de ore și zile din săptămână. Oferă mult confort și siguranță.
Dacă faceți un calcul la costurile foarte mici de achiziție și montaj + costurile lunare la energie electrică, un sistem de încălzire electrică în pardoseală poate fi o variantă eficientă și ieftină pentru multe locuințe.
Pentru a eficientiza și mai mult sistemul de încălzire în pardoseală este foarte important să controlați și să reduceți pierderile de căldură. Cele mai mari pierderi de căldură sunt prin aerisirea prin ferestre. Montarea de recuperatoare de căldură elimină pierderile necontrolate de căldură și oferă mereu un aport de aer proaspăt. Despre recuperatoare de căldură citiți aici.
Eficiența sistemului de încălzire este dat de mai mulți factori, de care trebuie să țineți cont, orice sistem de încălzire ați alege.
- Dimensionarea corectă a sistemului. Un sistem care nu este dimensionat corect va consuma mai multă energie pentru a aduce locuința la confortul termic dorit. Este foarte important să vorbiți cu specialiști și să aveți o dimensionare corectă a sistemului.
- Pierderile de căldură. Dacă locuința nu este izolată termic sistemul de încălzire va consumă mai mult deoarece pierderile de căldură vor fi mai mari.
Exemple încălzire electrică în pardoseală costuri lunare
- La o casa de 200 mp, cu temperatura setată la 19 grade, consum 120 – 130 KW zilnic. Am instalat 22 KW încălzire, pe un branșament trifazat de 24 KW. Folosesc 6 termostate pe 7 zone încălzite. Am automatizat să nu plece toate zonele simultan ca sare siguranța ENEL. Casa este din cărămidă porotherm de 40 cu termo-sistem vată bazaltică de 10, termopane cu 3 sticle, polistiren de 3 cm sub șapă. Acoperișul izolat cu 20 cm vată minerală, părțile mansardate cu 30 cm. Lunar consumă 3500 KW. Eu am tarif de 0.3 RON/KW. Adică cu tva cam 1300 RON lunar, la 19 grade, iar casa nu este locuită să deschizi uși și geamuri și în condițiile în care afară nu au fost minus 15 grade. Adică iarnă blândă.
- Am încălzire cu „carbon heat” și sunt foarte mulțumit de costuri. Eu am un consum de 180 w /mp dar asta nu înseamnă că funcționează în continu. La – 10 grade afară îmi funcționează 45s la interval de 16 minute. Cu temperatura setata la 25 grade în pardoseală am 23 grade în aer. La o suprafață de 46 mp cu trei termostate m-a costat 2500 lei.
Defecțiuni tehnice la încălzirea electrică în pardoseală și remedierea acestora.
Sistemele electrice de încălzire în pardoseală sunt foarte rezistente și nu necesită aproape nici un fel de întreținere. Producătorii oferă garanții de 20-50 de ani la sisteme de încălzire în pardoseală. Dar cum nimic nu este perfect pe pământul ăsta, iată care ar putea fi posibile defecțiuni și cum pot fi evitate.
Deteriorarea pardoselii. Dacă nu se respectă temperatura de funcționare a sistemului sau materialele folosite (adezivi, parchet) nu sunt specifice încălzirii în pardoseală, datorită schimbărilor bruște de temperatură uneori pot apărea defecțiuni ale pardoselii.
Pentru a preveni aceste neplăceri se recomandă:
Erori ale termostatelor. Termostatele trebuie verificate și menținute în garanție. Uneori pot apărea defecțiuni ale termostatelor. De aceea dacă apar variații neobișnuite de temperatură (căldură mai mare peste nivelul normal) , verificați îndată termostatul și vedeți dacă funcționează în parametri normali. Aceste defecțiuni pot fi evitate prin verificarea periodică a termostatelor și schimbarea acestora după un anumit timp.
Defecțiuni ale circuitelor electrice. Deși sunt cele mai rare probleme care pot să apară la un sistem electric de încălzire în pardoseală, totuși datorită instalării necorespunzătoare uneori cablurile se pot deteriora în timpul turnării șapei. Evitați această posibilă problemă realizând montajul și punerea în funcțiune de către o firmă specializată. Dacă totuși considerați că ar fi putut apărea vreo problemă de acest fel apelați la o firmă specializată și nu încercați să remediați singur problema.
Avantaje și dezavantaje încălzire electrică în pardoseală.
Ca orice lucru pe lumea aceasta trebuie să fim conștienți și onești că orice lucru are avantaje și dezavantaje. În funcție de situația specifică a fiecăruia balanța poate cântări mai mult într-o parte sau în cealaltă. Vă prezentăm mai jos principalele avantaje și dezavantaje ale încălzirii electrice în pardoseală. În funcție de anumite particularități se mai pot adăuga și alte avantaje sau dezavantajele sistemului de încălzire electrică în pardoseală.
Avantajele sistemului electric de încălzire în pardoseală.
1. Preț foarte mic de achiziție și montaj. După cum ați citit mai sus încălzirea electrică în pardoseală este eficientă și ieftină. Dacă locul și bugetul vă permite cu ajutorul unor panouri solare vă puteți bucura mulți ani de încălzire aproape gratis. Spun aproape gratis că sigur mai sunt unele costuri cu verificări periodice, mentenanță și schimbarea periodică a unor componente ale sistemului.
2. Montaj ușor și foarte rapid. Practic încălzirea electrică în pardoseală cu covorașe electrice se realizează în același timp cu montarea parchetului.
3. Durată mare de garanție. Sistemele de încălzire în pardoseală au garanție de peste 20 de ani. Unele firme oferă garanție chiar și de 50 de ani.
4. Accesibilitatea la energie
electrică. Energia electrică are o rețea foarte extinsă. Practic, este o sursă de energie de la rețea accesibilă pentru foarte multe locuințe.
5. Siguranță și control de la distanță. Acest sistem de încălzire poate fi controlat de la distanță cu ajutorul termostatelor smart.
6. Confort crescut prin încălzirea în pardoseală. Încălzire uniformă în toată camera și sistem programabil pe fiecare încăpere în parte. Este un sistem curat care nu necesita aprovizionarea cu agent termic.
7. Sistem ieftin și foarte accesibil. Cum am mai spus, prin montarea unor panouri fotovoltaice încălzirea locuinței va fi aproape gratis după amortizarea investiției.
8. Poate fi montat sub orice tip de pardoseală. În baie, bucătărie, dormitor sau living, sub parchet, sub gresie sau sub linoleum oriunde eficiența acestuia este dovedită.
Dezavantajele sistemului de încălzire electrică în pardoseală.
1. Nu poate fi instalat la locuințele vechi. Puterea electrică mare pe care o folosește sistemul electric de încălzire în pardoseală (cca 8-9 kw pentru un apartament de 70 mp) nu permite instalarea în apartamentele vechi unde puterea instalată este de 4-5 kw. Este necesara refacerea instalației electrice și dimensionarea corectă înainte de montarea sistemului de încălzire electrică în pardoseală.
2. Cost agent termic mai scump. Dacă comparăm preț/kw gaz cu preț kw/ curent electric prețul curentului electric / kw este mai mare. Totuși analizând per total toate cheltuielile, sistemul de încălzire electrică în pardoseală este unul eficient.
3. Înălțarea podelei. Dacă alegi încălzirea electrică cu cablu încălzitor atunci șapa va înălța pardoseala cu 5-7 cm.
4. Depinzi de energia de la sistem. Da, aceasta poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Pentru că nu mai este necesar să aduci tu acasă agentul termic poate fi un avantaj. Dacă însă uneori sistemul nu îți oferă energia electrică de care ai nevoie poate fi un dezavantaj. Este bine însă ca fiecare locuință să dispună de un sistem de încălzire de back-up în cazul oricărei defecțiuni sau altor neplăceri.
Te-ar putea interesa și Încălzire electrică în pardoseală preț kit și montaj.
Abonare
Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.
Mulțumesc de încredere.
Ceva nu a funcționat.