fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Încălzire apartament soluții și avantaje

Încălzire apartament soluții și avantaje

Încălzire apartament soluții și avantaje

Eficiența termică a unui apartament oferă confort sporit cu un consum mic de energie. Diversitatea materialelor și sistemelor inovative îți vin în ajutor atunci când trebuie să renovezi un apartament. Să analizăm mai multe variante încălzire apartament soluții și avantaje. La apartament nu prea îți poți permite un spațiu tehnic pentru centrală și depozitarea agentului termic. De aceea la încălzire apartament se potrivesc doar anumite sisteme de încălzire.

În acest sens să discutăm următoarele:

 • Care sunt principalele soluții de încălzire pentru apartament?
 • Cele mai performate sisteme de încălzire pentru apartament.
 • Cum alegi soluția potrivită pentru apartamentul tău?

Deși încălzirea unui apartament este limitată la anumite sisteme de încălzire totuși, noile tehnologii și sisteme pentru încălzire prezintă multiple avantaje. Prezentăm principalele sisteme de încălzire pentru apartament și tehnologiile performate. În funcție de zona unde locuiți unele soluții de încălzire vor fi mai ieftine și mai eficiente decât altele.

Soluții de încălzire pentru apartament.

Pentru a alege cea mai eficientă soluție de încălzire pentru apartamentul tău este important să cunoști alternativele, tehnologiile și materialele mai noi.

Încălzire în pardoseală pentru apartament.

Deși este mai puțin cunoscută și părerile sunt împărțite încălzirea prin pardoseală este tot mai dorită. Încălzirea în pardoseală este de mai multe feluri.

1. Încălzire electrică în pardoseală.

incalzire electrica in pardoseala

Folosește ca sursă de energie, curentul electric și constă în montarea de covoare electrice sau cabluri electrice sub pardoseală. Cu ajutorul termostatelor se poate regla temperatura optimă pentru fiecare cameră.

Avantaje pentru încălzire electrică in pardoseală:

 • Cost redus pentru materiale și montaj.

  Sunt kituri de instalații electrice în pardoseală care cuprind toate materialele necesare și instrucțiunile de instalare. Prețul /mp este foarte redus în comparație cu alte sisteme.

 • Se instalează repede și curat.

  Poți monta încălzirea electrică direct sub parchet sau gresie.

 • Este eficient și dă randament.

  Puterea instalată indicată /mp este de 100-120w/mp. Consumul de curent /mp în funcție de izolarea termică a locuinței poate fi între 10-25 w/mp/oră. În funcție de vreme și temperaturile de afară sistemul consumă în medie de la 3-8 ore /zi. Puteți calcula singuri cam cât vă va costa pe voi raportat la mp locuință/oră/ lună.
  Vor fi voci care vor spune că încălzire electrică este scumpă. Acest lucru nu este datorat tipului de sistem de încălzire ci izolării locuinței. Sigur că o locuință neizolată cu geamuri care pierd căldură va avea nevoie de mult mai multă încălzire. Consumul dvs se va datora și gradului de izolare a locuinței lucru valabil la orice tip de încălzire.

 • Oferă mai mult spațiu și grad de libertate prin eliminarea caloriferelor.

  Dacă e să ne gândim că nu mai ești condiționat în aranjarea mobilei din cauza caloriferelor atunci acesta este un mare avantaj.

 • Durată mare de viață și nu necesită mentenanță.

  Cred că marele avantaj al încălzirii electrice în pardoseală este că nu mai ai nici o grijă mulți ani. Termostatele și senzorii își fac singuri treaba. Poți controla sistemul de încălzire chiar și de la distanță cu ajutorul unor aplicații sau îl poți programa și va fi foarte eficient.

 • Grad redus de defecțiuni și remedierea rapidă a acestora.

  Odată montat nu prea are ce să se strice la el. Sau dacă pot apărea unele probleme remedierea lor este foarte rapidă și accesibilă deoarece toate piesele sistemului sunt la vedere. Covorul electric sau firul montat pe sub pardoseală practic nu prea are ce defecțiuni să aibă în timp. Totuși dacă apar defecțiuni la covorul sau firul de sub pardoseală intervenția este una greoaie și uneori necesită demontarea parchetului sau a gresiei pentru a remedia problema.

  Dezavantaje încălzire electrică în pardoseală:

 • Limitarea în dispunerea mobilei sau tipului de mobilă.
  La încălzirea electrică în pardoseală se recomandă ca mobila să fie cu picioare pentru a permite căldurii să fie eliberată în încăpere. Sau trebuie gândit dinainte unde este așezată mobila și în acea zonă nu este indicat a se pune încălzire deoarece se realizează o supraîncălzire a zonei și nu este bine pentru sistem.
 • Poate favoriza alergii sau afecțiuni pulmonare.
  Unii spun cum că încălzirea în pardoseală nu este indicată pentru persoanele alergice sau cu afecțiuni pulmonare. Încălzirea pardoselii ridică mai mult praful în aer și poate favoriza chiar dezvoltarea de microorganisme.
 • Timp mai mare de încălzire la început.
  Până sistemul va ajunge să încălzească toată pardoseala va dura mai mult decât la încălzire a cu calorifere. Și consumul va fi mai mare la început pentru că sistemul trebuie să aducă toată suprafața la temperatura dorită. Apoi consumul va fi mult mai mic deoarece doar întreține temperatura stabilită prin termostate.
 • Timp mai îndelungat de folosire.
  Datorită faptului că la început îi ia ceva timp să încălzească toată suprafața, sistemul trebuie pornit puțin mai devreme de a veni frigul. La fel și spre primăvară, trebuie menținut mai mult timp până temperatura de afară nu mai scade să fie frig.
 • Folosire continuă.
  Chiar dacă pleci de acasă o perioadă nu se recomandă a opri de tot încălzirea tocmai datorită faptului că atunci când te întorci acasă nu vei avea căldură instant. Plus că la orice pornire vei consuma mult mai mult curent electric decât consumi pentru întreținerea unei temperaturi constante.

2. Încălzire apartament în pardoseală cu agent termic.

pachet-premium-complet-incalzire-prin-pardoseala-110mp

Aici vorbim despre încălzirea în pardoseală cu țevi prin care circulă apă caldă încălzită cu ajutorul unei centrale. Încălzirea apei se poate realiza cu o centrală pe gaz, sau centrală pe curent electric. Încălzirea cu agent termic prin pardoseală poate reduce consumul de energie lunar până la 50% față de încălzirea cu calorifere.

Există kituri de încălzire in pardoseală cu agent termic care cuprinde toate componentele necesare. Cu toate acestea materialele și montajul sunt mai scumpe și mai costisitoare față de încălzirea cu calorifere cu același agent termic.

Avantaje și dezavantaje încălzire în pardoseală cu agent termic.

Încălzirea în pardoseală cu agent termic prezintă cam aceleași avantaje și dezavantaje ca încălzirea electrică în pardoseală. Diferența este că încălzirea în pardoseală cu agent termic ridică nivelul încăperii datorită șapei și sistemului de țevi între 5- 10 cm. Un alt dezavantaj ar fi că este mult mai scumpă (materiale + manoperă) decât încălzirea electrică în pardoseală.

Dezavantajul major este că în caz de defecțiuni remedierea acestora este una destul de greoaie și costisitoare. Totuși trebuie să știți că țevile odată montate corect sub pardoseală nu prea au ce defecțiuni să prezinte. Țevile sunt testate la presiune din fabrică și au garanție până la 50 de ani.

3. Încălzire apartament prin calorifere.

Caloriferele sunt cunoscute de mult ca fiind una din cele mai accesibile soluții de încălzire pentru apartament. Noile tipuri de termostate inteligente pentru calorifere fac posibil un control mai bun al temperaturii la un consum de energie optimizat.

Diversitatea de dimensiuni, modele de calorifere și materiale din care sunt confecționate fac posibil alegerea celui mai eficient calorifer pentru orice încăpere. Pentru a obține maximul de de confort termic în apartament trebuie să alegeți bine și tipul de centrală pe care o veți folosi. Caloriferele pot fi conectate la centrala pe gaz, la centrala electrică, sau alte tipuri de centrale care încălzesc apa pe care o trimit în calorifere.

 Avantaje încălzire prin calorifere.

 • Preț de materiale și montaj mai mic.
  În comparație cu materiale și manoperă încălzire în pardoseală cu agent termic, materialele și manopera la încălzirea prin calorifere este cu 30-60 % mai ieftină.
 • În caz de defecțiuni intervenția este facilă și se poate remedia mai ușor.
 • Diversitatea de centrale în condensare, diversitatea de calorifere, multiple variante de termostate inteligente permite instalarea unui sistem de încălzire foarte performant și eficient pentru apartament.

  Dezavantaje încălzire prin calorifere pentru apartament.

 • Eficiență mai scăzută față de încălzirea în pardoseală.
 • Limitarea spațiului. Ocuparea spațiului de calorifer, limitează dispunerea mobilierului dar și spațiu interior din locuință.

Tipuri de calorifere.

Tipuri de calorifere

Material. Trebuie să țineți cont că existe mai multe materiale din care sunt fabricate caloriferele. Veți găsi în magazine calorifere din fontă, calorifere din oțel, calorifere din aluminiu. Caloriferele din aluminiu sunt mai eficiente decât caloriferele din oțel și consumă cu până 30 % mai puțină energie decât cele din oțel. Aluminiu este un excelent conductor de căldură și au eficiență mai mare.

Dimensiune. Varietatea de dimensiuni de calorifere vine în ajutorul alegerii celui mai eficient calorifer pentru o încăpere.  Dimensiunea caloriferului trebuie să fie aleasă în funcție de dimensiunea camerei în care va fi instalat. Alegerea caloriferului pentru o încăpere se face în funcție de lungimea, lățimea dar și de adâncimea caloriferului.

Cele mai performate sisteme de încălzire pentru apartament.

Pentru a te bucura de confort maxim în apartament alege să folosești sisteme inovative și performate de control al căldurii. Este important să ai confort în locuință la un consum optimizat. Termostatele inteligente permit controlul temperaturii din locuință de la distanță cât și optimizarea pe intervale orare de timp.
Centralele în condensare au randament mult mai mare și consum mai mic în comparație cu ”vechile centrale”. Îmbinând corect noile tehnologii pentru încălzire în apartament te vei bucura de confort maxim la consum redus de energie. Iată că pentru încălzire apartament soluții și avantaje există foarte multe pentru a avea un confort termic sporit în locuința ta.

Alte tipuri de încălzire pentru apartament.

În privința energiei electrice diversitatea de sisteme de încălzire pentru apartament este mare. Poți alege de la diferiți producători alte sisteme de încălzire pentru apartament pe curent electric.

Alte tipuri de încălzire electrică pentru apartament.

Aeroterme electrice.

Calorifere electrice.

incalzire calorifere electrice

Convectoare electrice.

Panouri cu infraroșu.

Oricare din cele de mai sus poate fi o alternativă de încălzire pentru apartament. Sigur că trebuie să fii conștient că fiecare soluție de încălzire are avantaje și dezavantaje pe care este bine să le studiezi înainte de a te hotărî ce folosești.

Cum alegi cea mai potrivită soluție pentru apartamentul tău?

Făcând o analiză corectă a sistemelor de încălzire prezentate mai sus poți alege cea mai potrivită soluție pentru apartamentul tău. Trebuie să cunoști cât de izolat este apartamentul, care este suprafața care trebuie încălzită, și care este pentru tine cea mai optimă variantă din cele de mai sus. Încălzire apartament soluții și avantaje depind mult și de izolarea termică a apartamentului.

Este bine dacă apartamentul nu este izolat să iei în calcul și acest aspect. Poți găsi aici mai multe informații și avantaje despre eficientizarea termică a locuinței.
Sigur că înainte de a te decide recomand să ceri oferte și informații de la mai mulți specialiști pentru mai multe tipuri de încălzire. Așa vei putea face o comparație, o analiză mai complexă și vei lua o decizie corectă.

 

 

acaju.ro

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.