fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Construirea unei case implică multă muncă și informare. Trebuie să fii foarte atent în alegerea materialelor pe care le vei folosi și este bine să cunoști multe informații și să te consulți cu mai mulți specialiști pentru a alege cele mai bune materiale de construcții pentru casă eficientă energetic. Uneori unii constructori pot să îți propună pachet de materiale la un anumit buget. Cere însă informați asupra materialelor folosite.

Multitudinea de materiale de construcții pentru casă te poate ajuta să alegi ce este cel mai bine pentru tine. Ce este mai potrivit pentru bugetul tău, pentru familia ta, pentru locul unde va fi amplasată casa. Puteți citi aici criterii în alegerea materialelor de construcții pentru casă, să faceți o alegere corectă.

Sigur că fiecare material de construcții are avantajele și dezavantajele sale. Dar cu o informare corectă poți face ca unele dezavantaje să le transformi în avantaje pentru tine.

 Care sunt cele mai bune materiale de construcții pentru casă eficientă energetic.

1. Blocuri ceramice și cărămida.

Casele din cărămidă sunt cele mai populare în România. Cred că cel mai folosit material de construcții pentru casă este cărămida și blocurile ceramice. Există multe tipuri de cărămizi și blocuri ceramice de diferite grosimi și forme. Fiecare producător are denumirea sa. Sunt blocuri ceramice cu goluri de aer și ”cărămizi pline”. Blocurile ceramice pot fi cu goluri de aer, dar unii producători pentru a crește eficiența energetică au introdus în aceste goluri diferite materiale foarte bune termoizolatoare. Blocuri ceramice cu polistiren, blocuri ceramice cu perlit, sau cărămizi cu vată minerală.  Prețul este unul mai mare dar și produsul este un produs premium.

Cel mai folosit material de construcție pentru case.

Este materialul preferat al multor constructori datorită versatilității și solidității pe care le conferă construcției. Cărămida este fabricată din argilă (deci este un material ecologic). După ridicarea zidurilor din cărămidă este necesar un timp de uscare de 6-8 luni dacă vreți să aveți o casă sănătoasă. Deci, după ridicarea zidurilor nu este bine să se treacă imediat la etapa de finisare a pereților. Cărămida trebuie lăsată să se usuce bine.

2. BCA (Betonul celular autoclavizat)

BCA-ul este compus din nisip, liant, ciment, apă, var și material de creștere. Pentru formarea porilor se folosește pulbere sau pastă de aluminiu. După ce este fabricat BCA-ul este supus unui tratament termic în autoclava la presiune și temperatură ridicată. Astfel el devine solid și poros.

Casele din BCA prin tot mai mult în țara noastră. Blocurile din BCA sunt mai ușoare și mai mari decât blocurile ceramice și uneori timpul de lucru pentru ridicarea zidurilor este mai mic. Rezistența BCA-ului în timp este mai mică decât cea a cărămizilor. Și BCA-ul este de diferite grosimi și dimensiuni iar în ultimul timp mulți producători au îmbunătățit considerabil proprietățile termoizolante și fonoizolante a acestuia. Astfel veți găsi pe piață BCA Ytong un BCA cu foarte bune proprietăți termoizolante.

3. Cele mai bune materiale de construcții – Lemnul.

Casele din lemn și materiale de construcții fabricate din lemn sunt de o diversitate foarte mare. Ingineria lemnului a creat tot felul de plăci din lemn pentru diferite utilizări și diferite proprietăți. Amintim doar bine-cunoscutul OSB , MDF sau HDF sau alte structuri precum CLT, materiale care sunt folosite foarte mult la construcția caselor din lemn.

O casă din lemn ar trebui să aibă costuri de construcție mai mici decât casele din zidărie. De obicei sunt o variantă mai ieftină, mai rapidă și cu mai puține bătăi de cap. Totuși prețurile diferă de la o firmă de construcții la alta prin îmbinările și tehnologia folosită, prin tipul de lemn folosit dar mai ales prin tratamentele aplicate lemnului folosit.

Combinarea lemnului cu materiale termoizolante, rapiditatea cu care se ridică o structură de lemn, versatilitatea și componenta ecologică au făcut casele din lemn preferatele multor constructori dar și a multor beneficiari.

 Observație!

Dacă doriți să construiți o casa din lemn folosiți doar lemn tratat ignifug și anti-insecte sau dacă lucrați dvs construcția, tratați lemnul cu soluție ignifugă. Proprietățile lemnului tratat vor fi deosebite de un lemn netratat și rezistența în timp este mult mai mare. Pentru o durată mai lungă a lemnului în timp este indicat a fi protejat la exterior de intemperii și dăunători.

4. Casă din containere maritime.

Casele din containere maritime au prins tot mai mult pe piața din România. Sunt poate cea mai rapidă variantă de a avea o casă, dacă găsești un constructor de case din containere mai liber. De altfel cererea de case din containere este foarte mare și uneori doar să intre în execuție casa ta durează câteva luni bune și încă ceva timp executarea și montarea.

Prețul /mp construit la cheie este unul destul de mic ( între 250 -400 euro/ mp la cheie). Construcțiile de case din containere prezintă numeroase avantaje și dezavantaje ( la fel ca oricare alt tip de construcție) și le puteți analiza aici.

5. Cele mai bune materiale de construcții – Materiale ecologice folosite mai puțin.

Case din lut. Case din paie. Case din cânepă. Case din saci de pământ. Case din lemn cu ciment. Case din piatră. Case din sticle sau PET-uri. Oricare din aceste variante  nu sunt de aruncat la gunoi. Astfel de construcții sunt foarte eficiente energetic și prezintă multiple avantaje. Dezavantajul major este că se obțin foarte greu autorizații de construcții pentru astfel de construcții iar în unele zone și localități nu se aprobă chiar deloc construirea lor.

Case din piatră.

case din piatra

Case din lemn.

case din lemn

Case din lut.

case din lut

 

Am scris și despre aceste materiale pentru că sunt materiale ecologice, prietenoase cu mediul, foarte ieftine și acolo unde este posibil merită să fie o variantă de luat în calcul. Unele tipuri de materiale menționate mai sus sunt folosite de sute de ani de la un capăt la celălalt al globului. Poate veți spune că sunt materiale și tehnici înapoiate. Da, sunt materiale și tehnici vechi iar multe din construcții dăinuie mult peste 100 de ani. Sunt materiale ecologice și sănătoase pentru om iar datorită noilor materiale întreținerea și construirea la astfel de construcții este mult mai facilă.

Casă de lut.

Să ne gândim doar la acest exemplu. Înainte toți vecinii și rudele se adunau și ajutau la construirea unei case. Astăzi poate nu te mai ajută nimeni din vecini sau rude. Dar diferite utilaje pot înlocui munca câtorva persoane. Dacă înainte se săpa cu sapa tot pământul, se uda și se amesteca cu paie astăzi lucrul acesta se fac cu o moto-sapă. Dacă înainte se finisa cu lut și pleavă de grâu astăzi sunt tencuieli ecologice pe bază de argilă, var și praf de marmură.

Repet. Am scris și despre aceste variante deoarece în funcție de locul unde vei construi casa, bugetul tău, timpul și mâna de lucru chiar și unele din aceste materiale poate fi o variantă pentru unii. Nu toți construiesc case în Cluj. Nu toți adoră orașele mari. Iar cei care tind să migreze spre natură și sate sunt tot mai mult oameni cultivați.
Succes fiecăruia și multă înțelepciune pentru a alege cele mai bune materiale de construcții pentru casă eficientă energetic

Photo by Laya Clode on Unsplash

Photo by Mary Pokatova on Unsplash

Photo by Adrien Aletti on Unsplash

Photo by Binyamin Mellish from Pexels

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.