fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

 

5 criterii de selecție în alegerea materialelor de construcții

Construcția unei case este un proces care implică multă muncă și colaborarea eficientă a unor specialiști. De aceea, înainte de a începe să construiești discută atent cu mai multe persoane specializate pe diferite domenii. Cu arhitect, inginer constructor, instalator, și chiar cu specialiști pe partea de electrică. Ei te vor ajuta să iei deciziile finale în ceea ce privește selecția și alegerea celor mai bune materiale de construcții. Totuși înainte de deschide ușa unuia dintre specialiștii de mai sus, informează-te. Aici vom vorbi de 5 criterii de selecție în alegerea materialelor de construcții. O să zici … bine dar dacă mă duc să întreb specialistul de ce să mă mai informez?

Informează-te pentru a face alegerea materialelor de construcții

1. Informează-te ca să vorbești aceeași limbă cu specialistul.

Fii cât de cât la curent cu termenii de specialitate. Fii la curent cu noile tehnologii și materiale apărute. Fii la curent cu legislația în domeniu. Fii cât de cât la curent cu prețurile de pe piață. Informează-te pentru că un om informat este un om puternic.

2. Informează-te ca să te coste mai puțin.

Dacă te informezi și singur vei scoate mai puțini bani din buzunar. Una este să te duci să îți prezinte un arhitect 10 tipuri de materiale din care tu să alegi și alta este ca tu să cam știi ce vrei iar specialistul să îți mai ofere niște informații în plus pe baza cărora să iei decizia finală. Una este să cunoști cam despre ce este vorba și alta este să îl tot întrerupi să îți explice mai știu eu ce termeni sau tehnologii. Una este să plătești 1-2 ore de consultanță la un specialist pentru lămuriri, alta este să stai cu orele.

3. Informează-te ca să ai o casă confortabilă și utilă.

Tu trebuie să fii cel care știe ce vrea. Tu știi cât timp vei sta acasă. Cum vei supraveghea copiii, cât sunt mici. Tu știi ce salar ai și cât vrei să cheltui cu întreținerea casei. Tu știi ce contează mult pentru tine și ce este mai puțin important. Confortul familiei tale în viitorul apropiat dar și peste zeci de ani depinde de materialele alese de tine astăzi în construirea casei.

4. Informează-te ca să fii liniștit.

Nu zic să fii neîncrezător în cei cu care vei lucra. Fii realist și gândește-te că fiecare are și interesul lui. Meșterii ar vrea să lucreze cu materiale care se construiesc și se finisează foarte repede. Alții ar vrea să folosești unele materiale pentru care ei au discount de la producător. Alții sunt reprezentanți pe alte tipuri de materiale. Că ești conștient sau nu pot să existe tot felul de interese. Dar tu trebuie să alegi nu doar în funcție de preț ci gândindu-te la casă ca la o investiție pentru zeci de ani…

După ce te-ai informat și cam știi ce vrei specialiștii te vor ajuta să iei decizia finală bazat pe nevoile tale. Vei putea să le explici de exemplu de ce vrei să alegi o grosime de 20 cm pentru izolație și nu una de 10 cm. Mulți propun variante alese doar în funcție de preț. Uneori doar cu încă puțin efort financiar poți face o alegere de care te vei bucura zeci de ani. Dar pentru o alegere bună trebuie să te informezi. Și crede-mă că sunt o mulțime de ingineri care oferă informații corecte și prețioase gratis.

Alegerea celor mai bune materiale de construcții nu este un lucru chiar ușor. Dar poți lua o decizie bună dacă vei fi informat. Atunci când alegeți materialele din care veți construi casa luați în calcul următoarele:

5 criterii de selecție în alegerea materialelor de construcții pentru casă

1. Studiul geotehnic al terenului.

Mulți trec foarte ușor peste acest aspect. Unii zic că e încă o povară în plus să mai dai o sumă de bani. Alții iau doar o hârtie (poate la jumate de preț) fără măcar să mai facă cu adevărat un studiu al terenului. Foarte riscant. Prin studiu geotehnic ți se va spune ce constituție are terenul. Dacă este un pământ nisipos sau apătos, dacă este un teren stabil sau dacă sunt deplasări de teren. Dacă pânza freatică este la suprafață sau dacă terenul are o structură stabilă. Astfel un arhitect cu un inginer geotehist în funcție de studiul realizat îți vor putea recomanda cele mai bune materiale de construcții pentru casa ta.
Da, poate tu spui că nu vrei o casă pe structură ușoară. Vreau însă să îți spun că nu materialele de construcții fac să fie o casă bună, ci modul de construire al casei și respectarea normelor și a materialelor de izolație. Uneori să realizezi o fundație solidă pentru o casă de cărămidă pe un teren instabil te poate costa cât 30%-40% din prețul unei case pe structură ușoară.

2. Zona climaterică unde va fi construită casa.

Cred că e de prisos să spun că există diferențe de climă și temperaturi pe teritoriul României. Există 5 zone climaterice în țara noastră. Dacă vrei să construiești e bine să știi despre zona climaterică în care vei construi. De exemplu o casă din lemn construită într-o zonă de câmpie nu este cea mai bună alegere. Temperaturile foarte ridicate vara vor face ca lemnul să se usuce foarte tare, să crape, să se contorsioneze, etc. Pe timpul iernii lemnul va acumula multă umiditate iar vara de la căldura mare va suferi multiple schimbări. Astfel o casă de lemn în astfel de zone de-a lungul timpului va suferi mereu transformări iar cu timpul duce la o degradare mai rapidă a casei. Sigur tu poți construi cum îți place…dar vei vedea că structura casei va avea de suferit și construcția nu mai oferă confortul dorit.

3. Materiale eficiente termic.

Indiferent că vei construi cu blocuri ceramice, BCA, structură de lemn, structură metalică, etc respectă normele impuse pentru regiunea de construcții. Respectă grosimea pereților de exterior, grosimea termoizolației în așa fel încât, când construcția va fi gata să poți primi certificare nZEB. Materialele de construcții au specificații tehnice la care trebuie să fii atent atunci când alegi să construiești o casă.  (Apropo din ianuarie 2021 toate construcțiile care vor fi construite sunt obligate să respecte normativele europene de construcție a caselor nZEB . Poți citi despre asta aici.)

4. Costul materialelor de construcții.

Deși este un criteriu foarte important din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie primul pe listă. Dar nici nu ar trebui să aruncăm cu bani prin depozitele de materiale de construcții. Sigur că dacă un material are aproape același coeficient termic cu alt material și unul este mai ieftin e bine să alegem și în funcție de preț. Dar alegerea în funcție de preț trebuie să fie dintre materialele eficiente energetic și nu la orice fel de materiale. Vedeți articolul despre materiale de construcții. Ce aș vrea să reții este că chiar dacă dai puțin mai mult pe materiale eficiente energetic investiția ta se va amortiza în timp prin costuri reduse la întreținerea locuinței.

5. Modul de punere în lucru al materialelor și timpul de lucru.

Uneori unele materiale de construcții sunt puțin mai ieftine dar punerea lor în lucru implică mai multă manoperă. În acest caz tu trebuie să te gândești dacă faci banii în timp și poți plăti manoperă mai multă sau dacă dispui de toți banii și poți cumpăra materiale care sunt mai scumpe dar care se lucrează mai ușor. De exemplu folosind cărămidă viteza de muncă poate fi mai mică decât dacă folosești blocuri BCA mari.

Imagine https://www.pexels.com/photo/2-man-on-construction-site-during-daytime-159306/

 

 

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.