fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Preț și materiale eficiente pentru construcții case nZEB.

Normele de case nZEB care au intrat în vigoare și în România de la 1 ianuarie 2021 ne determină să ne gândim și mai bine ce materiale vom folosi pentru construcția casei. Locuințele trebuie să fie eficiente energetic. Asta înseamnă mult mai multă atenție la punerea în lucru a materialelor, dar și alegerea materialelor. Despre materiale eficiente energetic am mai vorbit aici. În acest articol vom vedea cum facem calcule pentru a ști că am ales cele mai bune materiale eficiente energetic. Vom vedea și preț și materiale eficiente pentru construcții case nZEB.

Pentru calculele noastre este foarte important să fim atenți la specificațiile tehnice a materialelor care fac referire la:

Formula Rezistenței termice este R= d/ λ

Unde R – este rezistența termică exprimată în m2K/W

D – grosimea materialului exprimată în metru

λ – coeficientul de conductivitate termică exprimată în W/mK

Calcul pentru perete exterior construcții case nZEB

Acest calcul propus face referire la rezistența termică a materialelor folosite. Mie mi se pare că se calculează mai ușor. Am simplificat puțin pașii pentru a fi un calcul simplu care să îl înțeleagă toată lumea. Fiecare poate să își calculeze grosimea zidăriei + grosimea termoizolației pentru a construi o casă cu pereți eficienți energetic.

Totuși o casă eficientă energetic nu înseamnă doar pereți buni. Aici însă am vorbit doar despre materiale preț și materiale eficiente pentru construcții case nZEB..

Pași în calcularea pereților pentru construcții case nZEB.

Pentru o casă pasivă valoarea rezistenței termice a pereților exteriori (zidărie+ termoizolație) trebuie să fie de minim 6,67m2K/W. Acest calcul a fost făcut folosind formula transmitanței termice și valoarea minimă a transmitanței termice a pereților exteriori pentru o casă pasivă. Poate fi considerată o casă pasivă acea casă unde transmitanța termică (U) a pereților exteriori nu depășește 0,15 W/m2K. Deci dacă U =1/R rezultă că R =1/U    R = 1/0,15 W/m2K rezultă că rezistența termică la casa pasivă trebuie să fie de 6, 67m2K/W.

1. Calculați valoarea rezistenței termice a zidăriei pentru construcții case nZEB.

Aplicați formula R= d/ λ. Aceste valori sunt scrise în fișa tehnică a materialului. D – grosimea materialului exprimată în metru, Lambda λ – coeficientul de conductivitate termică exprimată în W/mK. Le împărțim conform formulei și aflăm rezistența termică a zidăriei. Conform formulei de mai sus rezistența termică a unui perete va fi direct influențată de grosimea acestuia.

Cu cât un perete este mai gros cu atât este mai eficient energetic. Acum vine întrebarea. Dar cât de gros trebuie să fie peretele? Nici să aruncăm cu bani pe materiale, nici să fie prea puțin.

Pentru a înțelege mai bine să facem un exemplu. Să luăm în calcul că doriți să construiți cu Cărămidă Porotherm Robust 25, (375 x 250 x 238 mm). Aceasta are grosimea de 0,25 m și coeficientul de conductivitate termică  0,202 W/mK.
Aplicăm formula pentru a afla rezistența termică a zidăriei.
R = d/ λ deci R = 0,25/0,202. Deci zidul nostru de 25 cm grosime din Cărămidă Porotherm Robust are o rezistența termică R =1,23 m2K/W.

2. Calculăm valoarea rezistenței termice necesară a termoizolației.

Știm că rezistența totală a pereților exteriori = rezistența zidăriei + rezistența termoizolației. Scădem din valoarea rezistenței termice totale impusă a pereților exteriori (6, 67m2K/W) valoarea obținută la punctul 1 (adică valoarea rezistenței termice a zidăriei). Rezultatul obținut este necesarul de rezistență termică care trebuie să îl ofere termoizolația.

Continuând cu exemplul nostru Rezistența totală 6, 67 = Rezistența termică zidărie 1,23 + x ( unde x  este valoarea rezistenței termice la termoizolație). Rezultă că  x  în cazul nostru  x = 6,67 – 1,23  X = 5,53 m2K/W.

Deci R termoizolație trebuie să fie în cazul dat  = 5.53 m2K/W. Deci avem nevoie de o termoizolație care va trebui să aibă o rezistență termică de 5,53 m2K/W de o anumită grosime  pe care o vom calcula.

3. Calculăm grosimea termoizolației aplicând formula d = R x λ.

După ce ai decis ce fel de termoizolație vrei să folosești citește coeficientul de conductivitate termică Lambda. Dacă spre exemplu dorești să folosești vată minerală bazaltică aceasta are coeficientul λ = 0,036 W/mK. Știind valoarea rezistenței termice a termoizolației necesare, aplicând formula d = R x λ vom afla grosimea necesară a materialului de termoizolație.

La exemplul nostru d (grosime) termoizolație = 5,53 x 0,036 = 0,199 m. Deci grosimea necesară în cazul dat este de 0,199 m adică 20 cm termoizolație. Deci dacă recapitulăm toate calculele vom obține o transmitanță termică a peretelui exterior de 0.15 W/m2K.

În practică însă trebuie luat în calcul o toleranță de minus 20% deci se recomandă fie o termoizolație mai groasă, fie o zidărie cu o grosime mai mare și o rezistență termică mai mare. Și nu uitați că acestea sunt valorile minime. Sigur că folosind pașii și formulele de mai sus puteți calcula și pentru pereți din BCA, cărămidă portantă, lemn sau alte materiale.

Vedeți articolul unde este lista cu coeficientul λ pentru diferite materiale și calculați grosimile necesare.  La fel puteți lua în calcul și alte materiale termoizolante. polistiren, celuloză, plăci minerale, etc. Sfatul meu este să realizați o zidărie de minim 30 cm și apoi să calculați necesarul de termoizolație. Depinde însă și dacă folosiți materiale portante sau neportante.

Construcții case nZEB.

Realizați construcții case nZEB și veți reduce cheltuielile pentru întreținerea locuinței.

Eu sper că vă este de folos să cunoașteți și să faceți calcule corecte înainte de a construi zidurile unei case. Dacă finisajele interioare, ferestre, uși se mai pot schimba în timp asupra structurii de zidărie aproape că nu se mai poate interveni. Da poți să adaugi un strat de termoizolare mai gros dar uneori nici acesta nu este ușor de aplicat. De aceea investiți corect în structura casei. Mai bine reduceți bugetul pentru finisajele interioare și folosiți banii pentru fundație corectă, pereți eficienți energetic și acoperiș executat corect. Mult succes și alegeți preț și materiale eficiente pentru construcții case nZEB ca să vă bucurați de o locuință confortabilă.

Photo by Max Vakhtbovych from Pexels

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Un răspuns

  1. Buna ziua Domnisoara Ana Gavril imi doresc o casa nZEB prezentata de tine , o casa mica de vacanta eficienta termic , energetic si ergonomic , caut solutii si eu pentru eficientizarea consumurilor .Doresc o mica locuita eficienta energetic .
    Locuiesc in prezent in casa de la tara mostenita de sotie de la parinti ,de aproximativ 8 luni . am prins si vara si iarna . si cred ca iti imaginezi prin ce trec : consum mare de lemne iarna , vara este foarte cald noaptea in camere …etc
    Sunt multe dezavantaje , insa solutii tehnice constructive din anul 1960 se pliau pe posibilitatile din acea perioada cu materiale , tehnologii si solutii constructive existente din acea vreme .
    Imi place foarte mult ceea ce ti-ai propus iti doresc mult succes in toate actiunile tale , sanatate si impliniri pe toate planurile .
    Am sa urmaresc cu mult interes prezentarile , calculele si solutiile tehnice prezentate si te rog sa ma ajuti in masura timului tau liber cu un proiect de casa mica la standard pe parter construita cu materiale usoare , eficienta energetic , cu costuri foarte reduse …., eventual sa intocmesc ,redactez o documentatie capabila in perioada urmatoare sa obtina fonduri europene prin Ministerul Mediului Apelor si Padurilor este lansat in 2020 în dezbatere publică a ghidului de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic; acest proiect se adreseaza proprietarilor de case deja construite . acestia pot beneficia de o prima energetica de max 15000 euro prin care pot sa- faca investitii de eficientizare energetica a propiei locuinte … nu stiu sigur daca investitia se poate realiza si la case noi la standardul nRED mentionat de tine prin AFM 65% din costul unor astfel de lucrari dar nu mai mult de 15000 euro ; bugetul programului Casa Eficientă Energetic este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.
    Contact : tel : 0724101689 , inclusiv WhatsApp
    Facebook : https://www.facebook.com/victorraduM/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.