fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Care sunt cele mai bune materiale de construcții eficiente energetic

Dacă ne gândim la diversitatea materialelor de construcții atunci apare și întrebarea care sunt cele mai bune materiale de construcții eficiente energetic. Dar la fel cum am mai discutat și cum alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casă vom analiza și aici câteva aspecte care te vor ajuta să alegi cele mai bune materiale pentru casa ta.

Reține că în acest articol vom face referire doar la materiale pe structură de zidărie. Pentru alte tipuri de structură în funcție de materialele folosite și de grosimea acestora se va calcula eficiența termică a construcției. Dar aceste informații trebuie să le cereți producătorului de casă pentru diferite alte tipuri de structuri. Am vorbit și de criterii în alegerea materialelor de construcții și sper să te ajute să iei o decizie bună.

Materiale de construcții eficiente energetic

Fiecare material de construcții are specificații tehnice pe care trebuie să le citești cu atenție de pe fișa tehnică. Acolo vei găsi informații cu privire la dimensiuni, reacția la foc, ambalare, rezistența la compresiune, tip de materiale, densitate, conductivitate termică, rezistența termică și altele. Dintre specificațiile de acolo foarte sunt:

Rezistența termică la transmisia căldurii R.

R se măsoară în m2K/W și reprezintă raportul dintre grosimea materialului (d) și coeficientul de conductivitate termică λ . R arată capacitatea materialului la o anumită grosime de a nu pierde căldură. Cu cât valoarea de rezistența termică este mai mare cu atât materialul este mai eficient termic.

Coeficientul de conductivitate termică Lambda – materiale de construcții eficiente energetic

λ = W/mK reprezintă capacitatea izolatoare a unui material. Acesta exprimă cantitatea de căldură ce trece timp de 1 oră printr-un material cu grosimea de 1 m, cu o suprafață de 1m la o diferență de temperatură de 1 grad Celsius între cele două suprafețe. Coeficientul λ mic reprezintă capacitate mică a materialului de pierde căldură. Aceasta este specificația care ne interesează cel mai mult și trebuie să fie specificată la toate materiale de construcții eficiente energetic. Deci cu cât λ este mai mic cu atât materialul este mai eficient energetic. 

Transmitanța termică materiale de construcții eficiente energetic

U – transmitanța termică reprezintă cantitatea de căldură care trece printr-un element al construcției ( perete exterior) datorită diferenței de temperatură dintre interior și exterior. Aceasta depinde de R – rezistența termică. Cu cât valoare U este mai mică cu atât vei avea o eficiență energetică mai mare.

Sigur că și celelalte specificații sunt importante cum ar fi rezistența la foc, dar dacă vorbim de materiale eficiente energetic trebuie să acordăm mare atenție coeficienților de mai sus. Există norme în vigoare care specifică valorile minime și maxime admise pentru construcție unei case.

O rezistenta termică bună se realizează prin utilizarea de produse termoizolante cu grosime d cât mai mare și cu conductivitate termică cât mai mică. Ca idee pereții pentru o casă pasivă trebuie să aibă valori ale conductivității termice între 0,10- 0,15 W/mk.

Uneori chiar dacă alegeți o cărămidă cu λ sub 0,15 W/mk și practic ai un perete eficient energetic, unii constructori vă vor recomanda să aplicați și o termoizolație cu polistiren de minim 5 cm. Această termoizolație are și rolul de a proteja cărămidă față de intemperiile atmosferice prelungind astfel cu mult eficiența și durata de viață a construcției.

Mai jos aveți un tabel cu diferite materiale și coeficientul Lambda λ
Tip material LAMBDA [W/mK]
EPS (polistiren expandat) λ=0,030-0,038
XPS (polistiren extrudat) λ=0.029 – 0.039
PU (spuma poliuretanică) λ=0,018-0,028
Vata minerala bazaltica λ=0.034 – 0.042
Vata minerala din fibra de sticla λ=0.031 – 0.044
Fibrele celulozice λ=0,0371
Beton (ρ = 2400 kg/mc) λ=0,8-1,7
Marmura (ρ = 2700 kg/mc) λ=2,9
Fier λ=79,5
Otel λ=50,2
Sticla obișnuită λ=0,8
Apa la 20 °C λ=0,6
Cărămidă termoizolanta (ρ = 950 kg/mc) λ=0,15-0,25
Cărămidă plină (ρ = 2000 kg/mc) λ=0,6
BCA λ=0,12-0,16
BCU (ρ = 1200 kg/mc)
(ρ = 1000 kg/mc)
(ρ = 800 kg/mc)
(ρ = 600 kg/mc)
(ρ = 400 kg/mc)
λ=0,38
λ=0,23
λ=0,18
λ=0,14
λ=0,1
BCA YTONG λ=0,13
Cărămidă Porotherm STH38 λ=0,141
Cărămidă Siceram Termobloc T30 λ=0,235
Cărămidă Cemacon 29LM λ=0,256
Lemn λ=0,12 – 0,04
Pluta λ=0,03
Aer λ=0,023 – 0,024
Heliu (20°C) λ=0,138
Hidrogen (20°C) λ=0,172
Azot (20°C) λ=0,0234
Oxigen (20°C) λ=0,0238

 

Iată câteva exemple de modele pentru peretele exterior al unei construcții eficiente energetic.

După cum vedeți sunt câteva tipuri  de zidărie, a căror conductivitate termică λ este de 0,11-0,15 W/mK, și la o grosime de minim 30cm. Nu uitați însă ca este vorba despre o valoare Rc minimă, impusă prin norme. Decideți împreună cu arhitectul ce materiale veți folosi și faceți o alegere bună. Vă doresc să vă construiți o casă eficientă energetic și să aveți un confort crescut în casă.

Materiale de construcții eficiente energetic ne ajută să ne bucurăm de o casă confortabilă și modernă.

Photo by Lucas Pezeta from Pexels

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.