fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum alegi sistemul de încălzire pentru casă

Clima din țara noastră presupune încălzirea locuinței 5-6 luni/an și câteva luni/an locuința are nevoie de răcire. Cât de important este să știi cum alegi sistemul de încălzire pentru casă vă las pe dvs să decideți.

Înainte însă de a decide care este cel mai eficient sistem de încălzire pentru casă să trecem în revistă câteva aspecte esențiale în alegerea acestuia. Știm cu toții că fiecare sistem de încălzire are avantajele și dezavantajele lui. Dar dincolo de aceste avantaje există o serie de alte criterii în funcție de care fiecare alege cel mai bun sistem de încălzire pentru casa sa.

Criterii de care să ții cont atunci când trebuie să cumperi un sistem de încălzire.

1. Analizează-ți stilul de viață.

Unele sisteme de încălzire au randament mai crescut decât altele. Unele necesită camera tehnică (centrală pe lemne, centrala pe gaz). Altele necesită alimentare periodică (centrala pe lemne). Alte sisteme creează disconfort și mizerie în casă (șemineul). Altele necesită un spațiu exterior suplimentar (pompele de căldură). Alte sisteme sunt foarte costisitoare la instalare (sistemele fotovoltaice, centralele eoliene). Altele prezintă unele limitări (încălzirea electrică în pardoseală limitează dispunerea mobilierului). Dacă ești o persoană mai comodă preferi să plătești puțin mai mult dar să ai un confort crescut. Dacă ai crescut la țară nu te deranjează să alimentezi periodic centrala cu lemne. Dacă ești mai tehnic și spațiul îți permite o cameră tehnică pentru centrală poate fi un avantaj. Deci depinde ce sistem vei alege și în funcție de confortul pe care îl dorești și în funcție de stilul de viață pe care îl are familia ta.

Semineu pentru casa

2. Utilizarea spațiului de locuit.

Dacă ai un stil de viață minimalist nu vei fi deranjat să ai puțină mobilă în casă și să te decizi să folosești încălzirea în pardoseală. Randamentul este cu atât mai scăzut cu cât este acoperit de mobilă sau alte accesorii care împiedică degajarea căldurii din pardoseală. Pe de altă parte dacă nu îți plac țevile și nici spațiul ocupat de calorifere în cameră poate vei alege acest sistem de încălzire. Dacă spațiul de lângă casă îți permite, poate te atrage montarea unei pompe de căldură. Deci contează foarte mult și spațiul interior și exterior de care dispui la locuința ta.

3. Izolarea locuinței.

Poți alege ce sistem de încălzire vrei dar trebuie să realizezi eficientizarea termică a locuinței. Altfel tot vei arunca mulți bani în eter. Dacă montezi încălzirea în pardoseală e imperios necesară o izolare ca la carte. Altfel vei încălzi mai mult solul decât locuința. Dacă ai cea mai bună centrală pe peleți dar nu ai ferestre eficiente energetic s-ar putea să risipești mulți bani. Citește aici despre casa eficientă energetic ca o investiție în reducerea cheltuielilor pentru locuință. La o casă eficientă energetic costurile la energie pentru întreținere scad cu 50- 90%.

centrala termica pe lemne

4. Accesibilitatea agentului termic.

S-ar putea să fi auzit de cea mai eficientă centrală prin condensare dar să nu ai acces la gaz. Cheltuielile cu branșarea ar costa mult și realizând niște calcule vezi că vei găsi altceva mai eficient pentru tine.

5. Necesitatea răcirii locuinței pe timp de vară.

Dacă locuința este într-o zonă foarte călduroasă, vara s-ar putea să iei în calcul și necesitatea răcirii timp de 3-4 luni/an. Atunci s-ar putea să analizezi mai mult un sistem cu recuperare de căldură. Vara vei avea aer curat și rece iar iarna aer curat și cald la costuri minime. Faci o singură investiție și câștigi de două ori.

racirea locuintei vara

6.Necesitatea unui aer curat, filtrat,  fără alergogeni.

Un sistem cu recuperare de căldură are filtre care sporește confortul casei și oferă un aer curat. Filtre sunt ușor de schimbat și sistemul ușor de montat.

7. Cel mai înalt confort pentru tine și familia ta.

Există și sisteme de încălzire care vă împlinește și acest vis. Împreună cu instalarea unor accesorii pentru locuință tu nu mai trebuie să faci mare lucru. Totul poate fi programat sau controlat de pe telefon. Astfel aceste sisteme inteligente (jaluzele interioare motorizate, termostate inteligente)vor păstra o ambianță plăcută în locuința ta, iar tu te vei bucura de ele. Poți controla casa ta din vacanță de pe litoral sau de pe cel mai înalt munte (cu semnal la telefon). Sau o poți programa și sistemul inteligent va face tot ce trebuie să ai un confort sporit pentru locuința ta.

 

Deci dacă vrei să știi cum alegi sistemul de încălzire pentru casă analizează care din elementele de mai sus sunt cele mai importante pentru tine. Aranjează-le în ordine descrescătoare și apoi calculează-ți și bugetul de care ai nevoie și consumul relativ al fiecăruia. După ce vei face aceste lucruri poți contacta un profesionist să îți ofere cele mai bune soluții pentru tipul de sistem de încălzire ales de tine.

Plătește o consultanță pentru a-ți calcula cel mai eficient sistem, necesarul de materiale și prețul manoperei. Ai șanse mari să faci o alegere bună. Mult succes și o locuință pe placul tău.

Photo by Ksenia Chernaya, Dziana Hasanbekava from Pexels

Photo by Daniil Silantev, Jessica Johnston, Francesca Tosolini on Unsplash

 

 

fornello.ro/

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.