fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Dacă vrei o casă ecologică și sănătoasă, casa din lut poate fi o variantă. Este trainică, rezistentă la cutremure/foc și oferă un climat interior sănătos. Sper că ai citit și aici despre avantajele și dezavantajele caselor din lut. Înainte de ați vorbi despre preț casă din lut mi-ar place să știu că ești bine informat.

Preț casă din lut

Dacă dorești să construiești o casă din lut ai 3 variante.

Să analizăm pe rând cele 3 variante de construcție și să vedem care ar fi preț casă din lut.

1. Preț casă din lut construită cu familia.

Construiește o casă din lut cu familia sau cu prietenii. Dacă te poți bucura de această variantă ești fericit. Costurile tale pentru o casă din lut vor fi determinate de următoarele:
Costuri cu mâncare bună pentru în fiecare zi, 2-3 mese pe zi. Din ce am auzit și la alții se spune că 4 oameni puternici timp de 30 zile lucrătoare pot ridica zidurile din lut la o casă din lut. Dacă ai mai mulți oameni la muncă zilnic ai putea termina zidurile mai repede. Dar te las pe tine să îți faci calculele cu mâncarea pentru oameni…. dar trebuie să te mai gândești la un aspect… nu știu cine ar putea munci pe gratis 30 de zile…

Poți aduna la costurile cu mâncarea și prețul/ om/ zi de muncă. Eu voi face un calcul sumar acum dar sigur, costurile vor fi diferite de la o zona la alta.
Exemplu: cost mâncare/om/zi (mâncare gătită preparată acasă) = 50 lei 3 oameni x 50 lei = 150 lei/zi mâncare
Plata /zi/om 250 lei ( la lut se muncește serios dacă nu știți) 250 lei x3 oameni =750 lei/zi. Total zi la 3 oameni 900 -1000 lei.

Deci mâncare + plata 3 oameni  timp de 30 zile = 25000-30000 lei. Aproximativ 6000 euro.
Costuri cu transport. S-ar putea să ai nevoie de un excavator și o rabă să aduci lutul acolo unde vei construi casa. Poți calcula tu necesarul de lut în funcție de grosimea pereților și de mărimea casei. Ca idee la o casă de 100 mp ai nevoie cam de 10 rabe de 10 m3, dar această cantitate depinde de nr de uși, mărimea geamurilor etc… așa că e bine să calculezi tu cam cât lut ai nevoie.

Costuri de transport pentru paie și apă. Și aici diferă de la caz la caz așa că fiecare va calcula ce i se include ca și costuri.

Acestea sunt costuri doar cu pereții materiale + manoperă la roșu. Faceți niște calcule și vedeți care este diferența dacă ați fi construit casa din BCA sau blocuri ceramice.

Preț casă din lut versus casă din BCA

Acoperișul unei case de lut nu ar trebui să difere ca și costuri față de o casă construită din BCA de exemplu. Necesarul de lemne și învelitoare este același.

Temelia unei case de lut poate fi executată din piatră sau din beton. Uneori temelia unei case de lut poate costa mai mult decât o casă obișnuită. Grosimea pereților de lut ar trebui să fie de 45-50 cm. Deci și temelia va trebui să aibă această grosime. Lutul este mai greu decât materialele de construcții obișnuite și uneori dacă terenul este în pantă necesită unele întărituri.

Vei putea economisi însă o sumă de bani pentru că nu va mai trebui să bagi bani în termoizolația casei. O casă din lut cu pereți de 45-50 cm nu mai necesită termoizolație și nici nu se recomandă. Casa din lut se va tencui la exterior cu tencuieli pe bază de var, zgură și praf de marmură și va oferi o protecție foarte bună la umezeală și va permite peretelui să respire.

2. Preț casă din lut construită cu o firmă de case ecologice.

Contractează o firmă care execută case ecologice din lut. Vei găsi vreo câteva, dar mai greu… în plus fața de varianta de mai sus te va costa meseriașul care va răspunde de șantier și va coordona toată lucrarea. Prețuri orientative cât costă un astfel de om poți găsi aici.

3. Preț casă din lut dacă participi la workshop-uri.

Construiește o casă din lut după ce ai învățat și tu să construiești. Poți să participi la workshop-uri și să înveți tehnica de punere în lucru a lutului. Prețul unui workshop poate fi între 300 și 1500 lei. Depinde câte zile vei sta și ce beneficii îți oferă. Ce trebuie să îți spun că arta lutului nu este chiar așa simplă. Alegi să construiești o casă din lut dacă îți place să faci parte din natură, să te contopești cu ea… Este o muncă grea și obositoare și tot vei avea nevoie să chemi pe cineva la anumite etape.

Preț casă din lut ieftină

Făcând un sumar al celor de mai sus pentru preț casă din lut putem trage câteva concluzii.

Am analizat aici doar costurile cu pereții de lut deoarece celelalte costuri cu fundația și acoperișul pot fi aceleași ca la o casă obișnuită iar aceste subiecte sunt tratate suficient pe diferite site-uri. Adunând informațiile vă puteți face niște calcule pentru a lua o decizie bună.

O casă din lut poate fi construită la gata într-o singură vară. Doar să ai bani suficienți și mușchi pentru muncă. Mult succes și sănătate în casa ecologică.

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.