Cuprins
Casa nZEB noua legislație pentru construcții din 2021
Este o mare nebuloasă pentru cei care doresc să construiască începând din 2021 pentru că aceste norme europene cu privire la construcții implică multă documentare și bani în plus pentru construirea unei case. Este important să lămurim că există mai multe concepte și standarde pentru case, care deși au unele asemănări nu sunt unul și același lucru. Există conceptul de casa pasivă, conceptul de casa eficientă energetic, casa la standardul nZEB și multe altele. Dar în mod deosebit acestea enumerate creează confuzii pentru nespecialiști.
Casă pasivă, casă eficientă energetic, casă NZEB
Este bine să nu facem confuzie de termeni și să știm că sunt chestii diferite. În mare diferența dintre cele 3 tipuri de case menționate mai sus este valoare consumului de energie/an necesar pentru încălzire/răcire. O casă pasivă poate primi certificatul de casă pasivă dacă necesarul de energie este mai mic de 15 kWh/m2/an. O casă eficientă energetic (clasa A1) nu trebuie să depășească necesarul de energie de 45-50 kWh/m2/an.
Casa nZEB noua legislație pentru construcții din 2021 în România trebuie să aibă un consum de energie mai mic de 112 kWh/m2/an. Acest standard este diferit la locuințele unifamiliale, birouri sau clădiri rezidențiale. Sigur că mai există și alte cerințe diferite de la un standard de casă la altul. Acestea fac referire la anumite materiale eficiente energetic cu anumiți coeficienți minimi, procurarea energiei din surse regenerabile și altele.
Standardul nZEB valabil în România
Este o bulversare totală și chiar mulți arhitecți sau constructori nu au luat încă la cunoștință de aceste standarde NZEB și de legea care este în România. Problema este că acest standard este obligatoriu și în România de la începutul lui 2021. Fără îndeplinirea normelor nZEB nu se acordă autorizație de construcție din 2021. Iar la recepția construcției va trebui să primești un certificat de eficiență energetică care să fie conform cu standardele cerute.
Legea este destul de dură și este bine să o citiți dacă doriți să construiți în viitor. Pentru mulți care și-au programat deja bugetul pentru construcție Casa nZEB noua legislație pentru construcții din 2021 s-ar putea să îi strice puțin planurile cheltuielilor. Totuși pe termen lung aceste cheltuieli se vor amorsa prin reducerea cheltuielilor la facturi.
Denumirile de case nZEB sunt case cu consum aproape zero sau foarte scăzut. Conform art. 2, alin. 2 o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero înseamnă „o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, stabilită în conformitate cu anexa I.
Necesarul de energie aproape egal cu zero sau foarte scăzut ar trebui să fie acoperit, într-o foarte mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere”. Standardul nZEB nu este atât de clar ca la standardul de casă pasivă ci este unul orientativ și oarecum adaptat pentru fiecare țară.
Principii pentru construcție casă nZEB
Ce trebuie să rețineți este că pentru îndeplini standardul de casă nZEB trebuie să acționați corect încă din faza de proiectare. Arhitectul și echipa cu care lucrează trebuie să știe și să propună materiale eficiente energetic. Aceste specificații se găsesc pe fișa tehnică a fiecărui material. Există și niște standarde minime pentru materialele folosite care face referire în principal la coeficientul de conductivitate termică a materialului și la rezistența termică a acestuia. În linii mari amintesc câteva obiective specifice pe care le vom analiza mai în detaliu în alt articol.
Obiective specifice casă nZEB
Casa nZEB noua legislație pentru construcții din 2021
- Structura și zidăria din materiale eficiente energetic. De ex: zidărie de 30 cm cărămidă Porotherm sau BCA Ytong + 20 cm izolație cu vată bazaltică îndeplinește standardul.
- Termoizolarea, hidroizolarea și fonoizolarea acoperișului cu 25-35 cm în funcție de materiale folosite. Recomandat o parte material izolator suflat pentru închiderea punților termice și o parte aplicat.
- Termoizolarea și hidroizolarea fundației. O izolare de 20-25 cm izolație sub șapă.
- Ferestre și uși eficiente energetic cu un coeficient U între 1,12 – 0.80 W/m2K.
- Etanșeitatea și eliminarea punților termice. Folosirea de membrane și folii pentru etanșarea ferestrelor și eliminarea punților dintre îmbinări.
- Sisteme de recuperare de căldură care să recupereze 70% din căldura locuinței.
- Folosirea energiei alternative. Panouri solare, panouri pentru apă caldă sau pompe de căldură pentru energia necesară locuinței.
- Încălzirea apei necesare prin energie regenerativă.
- Folosirea de sisteme casa-smart. Iluminat cu led, sisteme de umbrire, controlul inteligent al energiei, sisteme inovative pentru încălzire, etc.
- Orientarea locuinței corect față de soare. Am mai vorbit despre principiile unei case pasive care deși sunt un standard înalt unele principii se aplică și la Casa nZEB noua legislație pentru construcții din 2021.Deci faceți-vă timp și citiți normele și legislați din România și colaborați aproape cu echipa de constructori. La final responsabilitatea unei case nZeb va fi responsabilitatea proprietarului, deci trebuie să fiți informați și atenți cu cine construiți.
Casa nZEB noua legislație pentru construcții din 2021 ar trebui să tragă un semnal de alarmă să construim mai înțelept pentru a avea un consum de energie mai scăzut și case mai confortabile.
Imagine preluata de pe https://premiumhouse.md/servicii/case-pasive-nzeb-si-low-e/
Photo by Eric Muhr on Unsplash
Abonare
Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.
Mulțumesc de încredere.
Ceva nu a funcționat.
Buna ziua, eu și soțul meu vrem sa facem o casa eficientă anul acesta.Avem un teren dreptunghiular de 510 m2.Sunteti disponibila sa ne ajutati cu construcția? Mulțumim
Buna ziua doamna Victorita. Sunt mai multe tipuri de materiale din care se poate construi o casa eficienta. La casa eficienta nu doar materialele sunt de calitate, cat mai ales punerea in lucru a acestora si respectarea principiilor de casă pasiva. Pentru realizarea unei case eficiente energetic toate etapele sunt importante. De la proiectarea casei, realizarea si termoizolarea fundatiei, pereți, ferestre eficiente energetic și acoperis bine termoizolat. Sunt multe detalii foarte importante care trebuie respectate pe toate perioada constructiei. Pentru mai multe detalii trimiteti e-mail cu cerintele dvs si vom incerca sa gasim cea mai buna solutie pentru dvs. E-mai la adresa romachete@gmail.com