Cuprins
Cum se construiește o casă pasivă
Fiecare când își construiește propria casă dorește să obțină o casă cât mai eficientă și confortabilă. Economia privind energia casnică, reducerea emisiei de dioxid de carbon, folosirea resurselor de energie alternativă sunt câteva deziderate pentru o casă pasivă. Dacă vrei să știi cum se construiește o casă pasivă trebuie să te informezi bine și să urmărești cu strictețe acele principii. O casă pasivă se construiește urmând principii clare și testate. Reducerea pierderilor de energie, folosirea de materiale cu impact redus asupra mediului, etanșarea locuinței reduce la minim cantitatea de energie necesară pentru încălzirea/răcirea locuinței.
O casă pasivă pe lângă eficiența energetică trebuie să fie și confortabilă și accesibilă.
Respectând principiile de construire a unei case pasive consumul energetic poate scădea chiar și cu 90% comparativ cu o casă convențională. Pe lângă principiile de construire aceasta trebuie să îndeplinească și unele criterii cuantificabile.
Respectă aceste 5 principii dacă vrei să construiești o casă pasivă.
1. Termoizolarea continuă și eficientă.
Pentru a reduce pierderile de căldură casa trebuie izolată termic. Izolarea trebuie făcută peste tot; pereți exteriori, acoperiș, pardoseală. O izolare corectă și eficientă este aceea care nu are întreruperi și care închide punțile termice. Materialele trebuie să fie de calitate cu grosimea calculată în funcție de clima unde este locuința. Specialiștii spun că grosimea pereților trebuie să fie de minim 25-30 cm.
Anveloparea pereților exteriori trebuie să fie cu minim 20-30 cm izolație de vată minerală/bazaltică. Izolația trebuie să fie continuă la pereți, acoperiș, fundație. La acoperiș se recomandă o izolație mai mare… 35-40 cm. Cu cât casa este construită corect respectând cerințele tehnice impuse de mediul și climat cu atât se reduc mai mult pierderile de căldură. Diferențele de temperatură între exterior și interior duc la apariția condensului și a mucegaiului.
2. Eliminarea punților termice.
Aceasta face referire la izolarea corectă a ramelor de la uși și ferestre, a contactului fundației cu pământul, legăturile dintre pereți, tavane și acoperiș. Aici se folosesc procedee și materiale specifice. Pentru etanșeitatea construcției se vor folosi folii speciale care elimină umiditatea dar nu lasă să pătrundă aerul din exterior. Folia trebuie să fie continuă pentru a realiza un grad ridicat de etanșeitate și elimină total schimbul necontrolat de aer cu exteriorul.
3. Ferestre eficiente și performante.
Cea mai mare pierdere de căldură se realizează prin suprafețele vitrate, adică prin ferestre. Este imperios necesar să reducem pierderile de căldură și să folosim ferestre eficiente. Eficiența ferestrelor face referire la următoarele elemente:
- Montajul ferestrei în perete;
- Etanșeitatea dintre ramă și tocul ferestrei;
- Montajul pachetului de sticlă în ramă;
- Pachetul de sticlă.
Măsurarea eficienței unei ferestre se face prin măsurarea coeficientului de transfer termic care se măsoară în W/m2K. O fereastră performată energetic are un coeficient mai mic de 0,85W/m2K. Se recomandă ca ferestrele să aibă parte vitrată formată din 3 straturi de sticlă, cu strat de argon între ele + chedere din compozit pentru eliminarea transferului termic.
4. Recuperarea căldurii prin ventilarea aerului.
Casa pasivă trebuie să fie o casă destul de etanșă, însă nevoia de aer proaspăt este imperios necesară. Sistemul de ventilație a aerului cu recuperator de căldură are rolul de a reîmprospăta aerul din încăperi. Transferul se face printr-un schimbător de căldură, eliminând noxele realizându-se un schimb de aer constant și la temperaturi optime. Prin ventilarea aerului se elimină și mirosurile neplăcute și se asigură o calitate superioară a aerului în interior cu coeficienți minimi de CO2 și formaldehide. Filtrele montate în sistemul de ventilație nu permit ca să pătrundă în interior praf, alergeni sau noxe.
5. Construiește o casă pasivă corect față de punctele cardinale pentru a beneficia de căldura solară.
Această cerință nu este greu de îndeplinit dar cei mai mulți o omit din neștiință. Proiectarea implică orientarea ferestrelor spre sud pentru a beneficia la maxim de căldura soarelui. În această parte sunt gândite ferestrele mari în așa fel încât aportul de energie și lumină să fie cât mai mare. Vara însă acestea necesită o umbrire exterioară ajustabilă individual care se închid sau se deschid în funcție de temperatura din exterior. Iarna lumina soarelui este atât de benefică pentru încălzirea pereților și a interiorului și este o sursă de energie care trebuie folosită la maxim.
Indiferent ce materiale de construcție alegeți respectarea acestor principii pentru construirea casei determină eficientizarea termică a locuinței. Specialiștii spun că o casă pasivă ar trebui să fie cu cel mult 20- 25 % mai mult decât construcția unei case convenționale. Calculele arată însă că reducerea cheltuielilor de întreținere cu până la 90% amortizează investiția in 5-8 ani, apoi devine un profit. O casă pasivă ar trebui nu doar să fie o casă eficientă energetic dar și o casă cu un impact asupra mediului cât mai mic.
Construiește o casă pasivă
și te vei bucura de confort și liniște la tine acasă.
Photo by Chitose Chan on Unsplash
Abonare
Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.
Mulțumesc de încredere.
Ceva nu a funcționat.
Un răspuns