fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum aleg cel mai eficient sistem de încălzire?

Zilele trecute mă întreba cineva care sunt cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru casă și cum aleg cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuință. Este nevoie de multă documentare datorită diversității  sistemelor de încălzire dar și a prețurilor.

Eu zic că merită să te documentezi bine pentru că vei economisi mulți bani. Poți economisi bani alegând cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuință, dar și din consumul de energie de-a lungul anilor. Clar că un sistem de încălzire eficient consumă mai puțin și oferă confort maxim. Controlul căldurii cu tehnologii smart reduce și mai mult consumul de energie.

Tipuri de sisteme de încălzire.

Enumerăm aici principalele tipuri de sisteme de încălzire urmând ca să detaliem în articole viitoare fiecare tip de sistem în parte. Chiar pentru fiecare tip de sistem diversitatea este mare.  Aceste informații te vor ajuta să colaborezi mai bine cu specialistul și să știi ce să răspunzi în cazul în care sistemul propus depășește bugetul tău. Alegerea corectă o poți face cu un specialist la fața locului.

1. Sisteme de încălzire cu gaze.

Cum aleg cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuință Kit de încălzire în pardoseală cu agent termic

Clasicele centralele pe gaz cu încălzire prin calorifere, centralele în condensare și încălzirea în pardoseală sunt cunoscute de mulți. Mai există încălzire cu gaz de la butelii care sunt cu diferite gaze (metan, propan). Aceste butelii de gaze pot fi de diferite dimensiuni și pot fi o sursă de încălzire acolo unde nu este accesibil curentul electric sau lemnele. Varianta cu butelii de gaz este aleasă de mulți care nu au acces la curent și unde nu se locuiește permanent. Pentru încălzirea cu lemne trebuie să fii mai mereu acolo să alimentezi centrala cu lemne… Dacă nu ești câteva zile și este ger instalația poate fi avariată. Plus ca buteliile de gaz oferă și apă caldă permanentă toată perioada anului.

2. Sisteme de încălzire cu material solid (lemne, peleți, brichete, rumeguș și altele).

Centralele cu material solid sunt din ce în ce mai performante cu un randament tot mai mare prin arderea completă a materialelor. Aceste centrale pe materiale solid pot alimenta fie calorifere, fie încălzire în pardoseală.
Tot aici avem și termoșeminee (șeminee care pot încălzi și câteva calorifere sau un boiler pentru apă caldă). Șeminee sau sobe în diferite variații și forme. De la clasicele sobe și pentru gătit, la sobe în clopot cu ardere completă. Lemnul, deși pare a fi o ”formă de energie învechită” rămâne totuși sigura variantă pentru multe locuințe.

pachet-centrala-pe-lemne-brichete-si-carbuni-fornelo-35kw

  3. Sisteme de încălzire electrică.

Încălzirea electrică este tot mai dorită în ultimul timp datorită perfectării de la un an la altul a sistemelor de încălzire electrică. Încălzirea electrică poate fi în pardoseală (cu fir încălzitor sau covoare electrice) sau pe centrală electrică. Este o variantă aleasă de mulți acolo unde este curent electric și unde nu se locuiește permanent. Pe lângă confortul sporit și multe alte avantaje, încălzirea electrică are avantajul major că poate fi conectată oricând la panouri fotovoltaice având astfel energie gratis după amortizarea investițiilor cu sistemul.

4. Încălzirea cu pompe de căldură.

Sisteme noi, inovative, pun la încercare credința multora. Pompele de căldură sunt de mai multe tipuri. Pompe de căldură aer-apă. Pompe de căldură apă-apă. Pompe de căldură aer-aer. Principiul de funcționare este cam același. Sursă primară este diferită. Pompele de căldură sunt o variantă tot mai căutată mai ales pentru locuințele noi.

5. Sisteme de energie din surse regenerabile sau energie verde.

Aici avem o mere varietate de sisteme unele omologate alele în curs de omologare. În funcție de zonă, există energie regenerabilă care poate fi folosită pentru necesarul de energie pentru locuință.

Cum aleg cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuință

Acum că am trecut în revistă principalele tipuri de sisteme de încălzire, să vedem cum aleg sistemul de încălzire pentru casă. Există mai multe principii de care trebuie să ții cont atunci când trebuie să alegi cel mai eficient sistem de încălzire pentru casa ta.

1. Analizează care sunt principalele surse de energie de care dispui.

Fă o listă cu fiecare tip de energie accesibil și preț pentru fiecare. Preț de branșare, preț pentru unitate/kw. Gândește-te și ia în calcul și sursele de energie regenerabilă la care ai acces. Dacă ai o casă mare și structura casei îți permite te poți gândi și la panouri fotovoltaice. Dacă ai spațiu lângă casă te poți gândi și la pompe de căldură. Dacă ești într-o zonă cu vânt te poți gândi și la sisteme eoliene. Sper ca acest tabel să te ajute.

Tipul de sistem Preț sistem încălzire+ manoperă Preț branșare Preț kw Consum estimativ anual Calcul estimativ 10 ani
Gaze naturale 8000 lei 4000 lei 0,56 lei 2300 lei 35000 lei
Energie electrică
Sistem fotovoltaic
Pompe de căldură
Sisteme material solid

Completați tabelul de mai sus și veți avea mai multă lumină despre cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuința dvs.

După ce veți completa tabelul veți vedea că unele sisteme costă puțin la branșare dar este consum mare anual. La alte sisteme este un preț mai mare la cumpărare sau instalare dar este consum 0 de-a lungul anilor. Pe ultima coloană  faceți calculul pe 10 ani. Practic când vă uitați la ultima coloană veți putea compara care este cel mai ieftin sistem.

Exemplu:

Aveți un exemplu la gaze naturale. Dacă veți cere prețul la un kit de panouri fotovoltaice (materiale+ montaj) poate veți descoperi că ieșiți mai ieftin cu un sistem solar de panouri deoarece materiale + manoperă poate avea un cost adunat mai mic decât costurile cu gaze naturale pe 10 ani. Multe din sistemele de energie regenerabilă costă mai mult la cumpărare + montaj dar calculele arată că investiția se amortizează în 7-10 ani. Practic după ce ți-ai amortizat investiția ai energie aproape gratis. Spun aproape gratis pentru că te costă întreținerea și mentenanța anual sau schimbarea unor piese.

Observații:

Pentru fiecare tip de sistem de încălzire poți calcula mai multe variante. De exemplu pentru încălzirea cu gaz ai varianta de încălzire cu calorifere sau varianta de încălzire în pardoseală. La fel și pentru încălzirea electrică. Este varianta de încălzire electrică în pardoseală  sau varianta cu centrală electrică. Ia în calcul toate variantele accesibile pentru locuința ta.

2. Caută firme specializate și cere oferte.

După ce ai calculat care este cel mai eficient sistem de încălzire pentru casa ta caută firme specializate și cere oferte cu descrieri și detalii pentru ce ai tu nevoie. Scrie iarăși o listă cu ofertele firmelor (sistem, montaj, mentenanță, garanție la materiale și manoperă etc.)

3. Alege cel mai eficient sistem de încălzire pentru tine.

Cu calcule e de mai sus și cu o firmă profesionistă cred ca vei face o alegere bună.

Nu este deloc complicat sa iei o foaie și un pix și să faci câteva ore căutări pe internet. Găsești preturi orientative pentru toate tipurile de sisteme de încălzire. Notează-le, analizează-le și alege ce este mai bine pentru locuința ta. Sper să fi găsit răspunsuri la întrebarea ta: cum aleg cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuință.

 

fornello.ro/

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.