Cuprins
Materiale de construcții ieftine și durabile în timp.
Vă mai aduceți aminte povestea ”cei trei purceluși?” Cu siguranță că această poveste a ”încântat” urechile multor copilași. Alții erau de-a dreptul speriați când lupul vine și pune la probă căsuța fiecăruia. Fiecare a construit cum a știut el. Și cum materialele erau diverse fiecare a ales după cum a crezut el. Și astăzi sunt diverse materiale de construcții ieftine și durabile în timp. Este foarte important însă să alegeți în funcție de anumite principii.
Cum aleg cel mai bun material pentru casă am mai scris aici. Există multe materiale de construcții ieftine și durabile în timp. Deși unele materiale de construcție sunt mai ieftine nu înseamnă neapărat că sunt și de proastă calitate. Uneori chiar și materiale scumpe și de calitate dacă nu sunt puse în lucru corect ai cam aruncat cu banii în vânt. De aceea când alegi materiale de calitate alege și meseriași buni. Chiar și cu materiale de construcție ieftine meseriași buni pot construi o casă durabilă în timp și confortabilă.
Dar normele europene de casă nZEB ne obligă să construim casă eficientă energetic. Deci chiar dacă alegeți materiale mai ieftine faceți calcule să știți sigur că locuința dvs se va încadra în normele impuse privind consumul de energie necesar pentru încălzire/răcire.
Așadar nu doar materialul folosit este important ci și grosimea peretelui și modul de punere în lucru a materialelor.
Casă ieftină din lemn.
Dacă nu mai ai atâta răbdare să aștepți ani la rând finalizarea casei, sau dacă nu ai chiar ”un sac de bani” pentru casă te vei gândi la materiale mai ieftine. O variantă ar fi casele pe structură ușoară din lemn. Părerile despre casele din lemn sunt împărțite. Dar cum am mai spus nu există material de construcție care să nu aibă și avantaje și dezavantaje. Tu trebuie să te uiți la bugetul tău, la nevoile tale și să alegi ce este avantajos pentru tine. Dar ca să nu trec în revistă toate avantajele și dezavantajele pentru casa din lemn atrag atenția doar asupra unor aspecte foarte importante de reținut dacă vrei să construiești o casă din lemn.
Principii de construcție pentru casă din lemn
- Asigurați-vă că lemnul folosit este bine uscat și nu este afectat de carii sau putred.
- Asigurați-vă că lemnul este tratat ignifug și anti-insecte. De cele mai multe ori nu este tratat dar trebuie să îl tratați dvs (sau echipa care vă lucrează) cu soluție ignifugă și anti-insecte. Nu săriți peste acest aspect!!! Chiar dacă construcția va dura cu câteva zile în plus și vă va costa ceva în plus nu veți regreta mai târziu când nu veți mai putea face nimic. Și așa ca idee! Știți că lemnul este în clasa E de rezistență la foc (adică arde foarte repede și întreține arderea)? Lemnul dacă este tratat corespunzător cu soluție ignifugă va fi încadrat în clasa B sau C de rezistență la foc. Cred că asta spune multe!!!
- Calculați și realizați o grosime corespunzătoare a peretelui pentru a avea o casă eficientă energetic. Puteți face o casă din lemn ca unuia din cei trei purceluși sau puteți face o construcție adevărată cu pereți groși și bine izolați. Eu recomand structura (grosimea) peretelui de 25 cm PLUS încă o izolație LA EXTERIOR de încă minim 10 sau 20 cm.
- În relație cu lemnul folosiți alte materiale termoizolante dar nu folosiți polistirenul. Nu se recomandă termoizolarea caselor din lemn cu polistiren. Puteți folosi vată bazaltică, vată minerală sau alte materiale termoizolatoare mai respirabile. Eu recomand vata bazaltică pentru că are clasa B de rezistență la foc și este foarte bun termoizolator.
- Realizați o termoizolare și hidroizolare corectă din faza de fundație. Chiar dacă este o casă pe structură ușoară acordați atenție la termoizolarea față de sol. Recomandat este minim 25 cm de termoizolație la sol peste care se poate turna o șapă.
Casă ieftină din containere maritime
Casele din containere maritime sunt o alternativă ieftină și rapidă pentru tot mai mulți. În ultimul timp designul de case din containere a căpătat noi aspecte iar casele din containere devin o atracție tot mai mare. O variantă rapidă pentru materiale de construcții ieftine și durabile în timp sunt și casele din containere maritime.
Preț case din containere maritime
Ca idee un preț orientativ la cheie pentru un container de 6 m lungime / 2,4 m lățime / 2,5 m înălțime este în jur de 5000 euro la gata. Adică vine gata bun de folosit. Cu instalații electrice și instalații sanitare incluse acolo unde este baia. Dacă facem un calcul simplu arată cam așa. Total suprafață locuibilă la acest container este de 14,4 mp locuibili.
Prețul /mp la cheie este de 347 euro. Nu știu unde mai poți găsi așa un preț /mp pentru o locuință. Nici apartamentele la etajul 10 nu mai au astfel de prețuri în unele orașe. Sigur că prețurile diferă de la o zonă la alta. Dar făcând o medie acest preț/ mp pentru o locuință este unul ok. Sigur că mai trebuie și terenul unde să îl amplasezi.
Sigur că și casele din containere maritime prezintă subiect de discuții pentru mulți specialiști. Avantajele și dezavantajele la case din containere le poți analiza și singur. Citește aici.
Avantaje case din containere.
Dar construcțiile din containere au multiple avantaje.
- Pot fi amplasate și pe terenuri mai mici și se pot autoriza și construcție temporară pe o perioadă de 5 ani. Asta înseamnă că poate fi o varianță de urgență ca ulterior să îți poți așeza bine lucrurile.
- Pe măsură ce mai ai bani mai poți adăuga containere și camere dacă mai ai nevoie.
- Pot fi termoizolate la exterior și poți crește confortul termic din interior.
- Dacă nu mai ai nevoie de ele le poți vinde și poți scoate o parte din investiție.
Dezavantaje case din containere.
Sigur că trebuie să fim onești și să realizăm că și aceste construcții au dezavantaje. Dar raportat la calitate/ preț unele dezavantaje aproape că sunt ”anihilate” de unele avantaje.
Nu sunt cele mai eficiente case eficiente energetic.
Clar că o casă cu grosimea unui perete de 10 cm nu are aceeași rezistență termică fată de una cu pereții de 50 cm.
Vara pot fi mai călduroase.
Deși acest dezavantaj se poate rezolva amplasând construcția corect față de punctele cardinale sau folosind jaluzele motorizate sau sisteme de umbrire.
Sunt mai limitate în ceea ce privește dimensiunile încăperilor.
Dacă optați pentru dimensiunile standard aceste containere au lățimea de 2,4 m. Dacă vă gândiți la spații largi și mari personalizarea sau executarea la comandă după schița dvs va va costa mult mai mult. Dacă nu vă mulțumiți cu camere mai lungi și înguste mai bine optați pentru case pe structură de lemn că uneori sunt mai ieftine decât casele din containere personalizate.
Orice variantă ați alege proiectați corect și respectați principiile unei case eficiente energetic pe care le puteți citi și aici. Materiale de construcții ieftine și durabile în timp sunt o soluție bună atunci când nu vrei să aloci un buget mare pentru o construcție sau construiești o casă de vacanță ori o locuință temporară.Photo by Andrea Davis on Unsplash
Photo by Max Vakhtbovych from Pexels
Abonare
Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.
Mulțumesc de încredere.
Ceva nu a funcționat.