fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții

Nu mai trebuie să mai spun de gama largă de materiale termoizolante care există pe piața din România. Cred că aproape fiecare a auzit de polistiren, de vată bazaltică sau de spumă poliuretanică. Despre materiale de termoizolații știm cu toții, dar cum le folosim și care sunt indicațiile fiecăreia pare mai greu de reținut. Varietatea materialelor de termoizolații poate fi un avantaj. Veți spune că ai de unde alege. Da, așa este, dar ca să alegi bine trebuie să cunoști bine și apoi să alegi. Așa că ești oarecum obligat să cunoști câte ceva despre fiecare ca să poți alege corect.

Despre cum alegem materialul de termoizolație pentru casă am mai vorbit aici. Cum calculezi grosimea materialului de termoizolație am mai vorbit și aici. Acum să vorbim despre tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții și câteva recomandări.

Nu voi putea să vorbesc despre toate tipurile de materiale termoizolante existente în comerț. Voi încerca să structurez clasificările să fie folositoare. Voi aborda pe rând în viitor alte clasificări să includ și alte materiale mai puțin cunoscute.

De ce nu se recomandă termoizolarea la interior.

Termoizolarea caselor este recomandat să se facă la exterior. Vom analiza aici de ce se recomandă termoizolarea la exterior și care sunt excepțiile pentru o termoizolare la interior. Nu se recomandă termoizolarea la interior din mai multe cauze:

1. Materialele termoizolante sunt combustibile și întrețin arderea.

În afară de perlit și de vata bazaltică toate materialele termoizolante iau foc și întrețin arderea. Deci riscul la incendii crește semnificativ. Chiar dacă unele firme fac unele demonstrații cum că materiale prezentate de ei nu ard ușor sau ard mocnind eu vă recomand să faceți voi propria probă. Luați o bucată din materialul cu care doriți să termoizolați și dați-ii foc. Vă convingeți singuri.

Unele materiale termoizolante sunt tratate cu niște substanțe chimice ignifug și anti-insecte. Probele făcute de ei sunt exact când materialul iese din fabrică. Dar în timp aceste substanțe își pierd proprietățile și nu mai prezintă aceeași rezistență la foc sau la insecte. Deci faceți o probă concret și gândiți-vă și pe termen lung. Peste 10-20 de ani dacă nu vrei să renovezi din 5 în 5 ani.

2. Unele materiale termoizolante nu sunt chiar atât de sănătoase.

În afară de perlit care este cel mai ecologic material și care absoarbe și CO2 din încăpere aproape toate materialele termoizolante nu sunt atât de sănătoase. Da poate veți spune de plută sau lână sau cânepă. Dar fiți atenți că ele sunt tratate cu acele substanțe chimice pentru ignifugare și anti-insecte, substanțe care reprezintă câteva procente bune. Dacă insectele nu mai viețuiesc acolo oare cât de ecologice or mai fi? Va las pe voi să apreciați…

3. Izolarea interioară ocupă din spațiul camerei.

Cred că e de prisos să spun că izolarea la interior este foarte limitată. Nu poți să aplici 20 cm de izolație pentru că reduci considerabil spațiul de locuit. Poate că uneori când nu există alte posibilități de termoizolare la exterior merită să ai un spațiu mai mic și să izolezi peretele de la nord foarte bine. Însă țineți cont și de principiile menționate deja.

4. Izolarea interioară nu permite peretelui să respire.

Se va forma condens pe tavan sau pe pereți. Frigul pătrunde din exterior, izolația nu este suficient de groasă pentru că nu a permis spațiul interior și punctul de rouă se va forma cât mai la interior. Dacă totuși sunteți nevoiți să izolați la interior folosiți materiale termoizolante respirabile (perlit, vata bazaltică) însă protejați bine de posibile surse de foc și țineți cont și de clasa de combustie a materialului.

5. Rezistență mecanică scăzută.

Materialele termoizolante sunt ușoare și se deformează foarte ușor. Astfel pereții prezintă o rezistență mecanică scăzută la interior. Nu prea mai poți să suspenzi corpuri pe pereți. Uneori pe la colțuri sau în locurile frecvent folosite apar curând urme în perete sau ciobituri.

Tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții.

Tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții
Tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții

După cum spuneam aici materialele termoizolante au mai multe proprietăți. În funcție de aceste proprietăți un material poate fi folosit în anumite condiții și în anumite locuri.

1. Termoizolații vrac sau de umplutură pentru șarpante și acoperișuri.

Acestea de obicei se aplică de către o firmă specializată și deseori necesită o instalație specială. Fie că vorbim de spumă poliuretanică, celuloză, așchii de lemn, lână, plută sau altele. La unele șarpante înclinate unde este greu accesibilă izolarea cu plăci termoizolatoare se optează pentru termoizolare cu materiale de umplutură suflate la o anumită densitate cu ajutorul unor instalații.

Aceste materiale de umplutură se mai folosesc ca o soluție mai ieftină la casele pe structură de lemn sau chiar case pe structură metalică. De obicei acestea materiale sunt mai ușoare și nu încarcă în greutate structura acoperișului. Trebuie însă avută mare grijă la punerea în lucru și alte ”accesorii” (folii barieră de vapori, folii hidroizolante) cât și la stratul optim pentru a nu se forma condens și mucegai.

2. Termoizolații vrac sau de umplutură pentru pardoseli.

Umiditatea din sol nu permite folosirea acelorași tipuri de materiale de termoizolație ca la acoperiș chiar dacă vorbim tot de termoizolații de umplutură. Materialele de umplutură se folosesc între grinzi sau se umple sub pardoseală până la un anumit nivel. Aceasta oferă o mai bună izolare față de sol și permite nivelarea ternului pentru turnarea șapei.

De exemplu la pardoseli cel mai recomandat și eficient material termoizolant este perlitul. Acesta este o rocă naturală cu foarte bune proprietăți termoizolatoare. Se mai pot folosi granule de lut expandat, argila extinsă, pietriș, spumă poliuretanică granulată, vermicut, granule de sticlă spumată și altele. Sigur că alegerea dintre aceste materiale se va face și în funcție de alte materiale cu care se lucrează (încălzire electrică în pardoseală, încălzire sub șapă, etc).

Materialele de umplutură prezintă un mare avantaj. Acela că pătrund în cele mai mici locuri și închid punțile termice. Deși există multe tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții este important să cunoașteți proprietățile fiecăreia pentru a fi folosite acolo unde trebuie.

3. Termoizolații de plăci rigide pentru zidărie.

Dacă vorbim de zidărie vorbim de termoizolare la exterior. Aici este o gamă largă de plăci termoizolatoare pentru pereții casei de zidărie. În funcție de materialul zidăriei se va alege și calcula și materialul termoizolant. Se poate folosi vata bazaltică, plăci de plută, placi de lână de oaie, plăci minerale, polistiren, plăci de cânepă sau altele. Uneori în funcție de dispunerea zidărie se pot alege materiale cu o rezistență mecanică mai mare. Uneori la pereți expuși traficului de persoane apar foarte repede ciobituri sau deformări în perete. Se recomandă protejarea cu tencuieli decorative pentru a forma un strat protectiv cât mai gros. Multitudinea de tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții vă ajută să alegeți cel mai potrivit material.

4. Termoizolații de plăci rigide pentru fundații, pardoseli sau planșeuri.

Sigur un criteriu important în alegerea materialelor termoizolante la acest capitol este și rezistența mecanică a materialului termoizolant. Dacă trebuie să torni șapă peste el sau dacă trebuie să mergi ca să distribui conductele pentru încălzirea în pardoseală este foarte important să fie un material mai rezistent mecanic (polistiren extrudat, sau alte plăci minerale dense).

5. Termoizolații pentru pereți la case pe structură ușoară.

Aici vorbim de case de lemn sau structură metalică. Am lăsat la urmă acest aspect și pentru căci în ultimul timp casele pe structură ușoară prezintă un interes tot mai mare. Fie că mâna de lucru este greu de găsit în construcții, fie că aceste construcții se realizează mai repede și mai ieftin. Să nu uităm totuși că orice lucru are și avantaje și dezavantaje. Dacă vă gândiți să realizați o casă pe structură ușoară alegeți cu atenție termoizolația pereților și termoizolația exterioară. OSB –ul este un material puțin permeabil.

Calculați cu atenție grosimea pereților de structură și asigurați-vă punctul de rouă va fi sigur în termoizolația exterioară. Asigurați-vă că grosimea termoizolației este suficientă să nu vă treziți cu timpul că se formează mucegai pe pereți și vă este afectată toată structura casei. Aici gama de materiale termoizolante este foarte largă. Se pot folosi materiale din toate categoriile de mai sus respectând principiile discute aici.

Există o interdependență între materialul peretelui și termoizolație. Practic peretele lucrează ca un tot unitar, de aceea este important să alegeți și in funcție de celelalte materiale folosite tipuri de termoizolații eficiente pentru construcții.

Să aveți case confortabile și durabile în timp. Lucrați cu înțelepciune și cu bucurie. Să aveți un cămin fericit și să trăiți lipsiți de griji construind bine. Mult succes!

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.