fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum aleg cea mai bună termoizolație pentru casă

Diversitatea materialelor termoizolante pentru construcții impune o cunoaștere temeinică dacă vrei să îți construiești o casă sau dacă trebuie să termoizolezi casa. Dacă nu ai timp să te informezi înainte de a începe să construiești vei apela o  firma de construcții și ei vor face totul, iar tu vei scoate bani mulți din buzunar. Firmele de construcții îți propun de obicei materialele la care ei au și discounturi de la producători sau de la depozitele de materiale de construcții. Alții îți vor propune materiale care se lucrează mai ușor cum este polistirenul.

Problema este că tu vei locui în acea casă zeci de ani. Și probabil vrei să faci și o casă nouă tocmai ca la bătrânețe să nu ai bătăi de cap cu reparații și construcții. Am mai vorbit despre cum alegem cele mai bune materiale pentru construirea pereților unei case. Astăzi vom vorbi despre cum aleg cea mai bună termoizolație pentru casă.

Diverse materiale termoizolante cu diverse aplicații.

Ei bine eu cred că nu e chiar așa de simplu construirea unei case, mai ales astăzi când diversitatea materialelor și combinația lor te pune la încurcătură. Poți construi chiar și o casă nouă, dar dacă nu te informezi s-ar putea ca să nu fie cea mai bună combinație a materialelor. Peste ani ar putea fi necesar să intervii să faci reparații majore. Deci o casă bună se va realiza dacă te vei informa bine, vei consulta mai mulți specialiști și vei avea suficienți bani cât să alegi materiale în funcție de calitatea lor și nu doar în funcție de preț. Știi că există o gama foarte mare de materiale folosite pentru termoizolarea casei. Noi trebuie să alegem din această multitudine de materiale cea mai bună termoizolație pentru casă.

Tipuri de materiale termoizolante.

E bine să știți că există  materiale termoizolante pentru casă. Unele se folosesc preponderent la acoperișuri sau pereți de lemn, altele se folosesc la exterior sau pentru fundații.

  1. Materiale termoizolante de umplutură sub formă de pulbere, granule  sau alte forme mărunte, care se folosesc la umplerea golurilor la șarpante, umplutură pentru pereți, umplutură și termoizolare tavane, etc.
  2. Materiale termoizolante în plăci care se folosesc la termoizolarea pereților exteriori, la fundații, pardoseli, acoperiș, etc.Dacă ne gândim la impactul materialelor asupra mediului vedem că există:
  3. Materiale termoizolante ecologiceperlit, pluta, lâna, celuloza, argila și altele.
  4. Materiale termoizolante sintetice – polistirenul, vata bazaltică, spuma poliuretanică, vata minerală și altele.

Cum alegi cel mai bun material termoizolant.

Există mai multe reguli în alegerea materialului termoizolant. Aceste reguli sunt datorate specificațiilor tehnice a fiecărui material. Materialul termoizolant se va alege și în funcție de:

1. Locul unde va aplicată termoizolația.

Iată și câteva exemple. Nu alegeți materiale termoizolante care rețin apa ( lâna, vata minerală ) dacă doriți să termoizolați fundația sau pardoseala. Nu alegeți materiale termoizolante foarte inflamabile clasa D, E, F de rezistență la foc (celuloza, lâna, polistirenul) dacă folosiți termoizolația la interior sau dacă nu este protejată de alte materiale neinflamabile. Termoizolația recomandată pentru fundații și pardoseli este polistirenul și unele tipuri de vată minerală cu rezistență crescută la compresiune. Termoizolații recomandate pentru mansarde pot fi unele materiale de umplutură. La acestea vă rog mare atenție la grosimea aplicată pentru ține punctul de rouă afară din structură și atenție la condens. Mare atenție și la clasa de rezistență la foc sau protejați cu alte materiale neinflamabile ( rigips, tencuieli etc).

2. Materialele cu care intră în contact sau cu care lucrează direct.

Alegeți materialul termoizolant în funcție de materialele de construcție. Dacă materialul de zidărie este un material mai respirabil ( lemn, blocuri ceramice) alegeți și termoizolația mai respirabilă. De exemplu. Dacă aveți o zidărie de blocuri ceramice optați să termoizolați mai bine cu vată bazaltică decât cu polistiren. În comparație cu polistirenul vata bazaltică este mai respirabilă.

Structura peretelui va lucra ca un tot unitar având o anumită permeabilitate la vaporii de apă care se formează în interior. Vaporii de apă formați în interior vor migra spre exterior. Ei penetrează zidăria și când ajung spre exterior vor întâlni termoizolația. Dacă termoizolația are un grad foarte mic de permeabilitate în comparație cu zidăria, vaporii de apă vor tinde să se acumuleze între zidărie și termoizolație. Astfel se poate forma condensul și cu timpul va fi afectată structura zidăriei.

3. Alegeți în funcție de zona climaterică unde va fi amplasată locuința.

Da, acest aspect este unul foarte important nu doar în alegerea termoizolației ci în alegerea tuturor materialelor pentru casă. Dar dacă nu ai gândit bine de la început toată structura măcar acum poți alege o termoizolație corect. În zonele unde umiditatea este crescută se aleg materiale care nu rețin apa. Se știe că un material umed scade cu mult rezistența termică a acestuia.

Așadar indiferent unde veți folosi materialul termoizolant trebuie să țineți cont de multe aspecte. Cele enumerate mai sus au o importanță majoră dacă mă gândesc cum aleg cea mai bună termoizolație pentru casă. Pe lângă cele enumerate mai sus trebuie să alegi în funcție de specificațiile tehnice ale materialului și recomandările producătorului.

Unele dintre caracteristicile despre care vom vorbi le găsiți în fișa tehnică a materialului. Altele însă trebuie să le căutați pe site producătorului sau pe internet. Așadar cum aleg cea mai bună termoizolție pentru casă.

4. Alege în funcție de caracteristicile materialului termoizolant. Citește fișa tehnică a materialului și fii atent la:

1.Coeficientul de conductivitate termică al materialului.

Acesta este exprimat prin Lambda λ și reprezintă proprietatea unui material de a nu lăsa căldura să treacă prin el. Cu cât un material termoizolant are coeficientul de conductivitate termică mai mic cu atât este mai eficient termic. Veți avea o casă mai călduroasă.

2. Rezistența termică a materialului termoizolant.

Aceasta este direct proporțională cu grosimea acestuia. Alegeți grosimea materialului în așa fel ca să aveți o rezistență termică crescută. Am vorbit aici cum calculez grosimea termoizolației.

3. Rezistența la foc.

E bine să rețineți că există niște standarde europene privind rezistența la foc a materialelor de construcții. În clasa A și A1 sunt incluse materialele care sunt incombustibile (nu ard și nu întrețin arderea). Este bine să rețineți că cele din clasa E și clasa F pot lua ușor foc și întrețin arderea.  Dacă tot aveți de unde alege e bine să țineți cont și de acest aspect.

4. Permeabilitatea la vaporii de apă.

Aceasta reprezintă capacitatea unui material de a permite vaporilor de apă să treacă prin el. Permeabilitatea materialelor termoizolante trebuie să fie în acord cu permeabilitatea zidăriei pentru a permite transferul de umiditate. În caz contrar apare mucegaiul. Un material termoizolant cu permeabilitatea ridicată la vapori permite casei să respire și va crea un microclimat optim în încăpere. Conform standardului EN 1015 -19/2003 recomandarea optimă privind permeabilitatea  vaporilor de apă μ trebuie să aibă valori μ ≤ 15.

5. Proprietatea de a reține apa sau cum se comportă la umiditate.

Unele materiale termoizolante au o capacitate mai mare de a reține apa. Cum este lâna, celuloza și chiar vata bazaltică. Prezența apei în materialul termoizolant scade foarte mult proprietățile termoizolante ale acestuia. Așadar trebuie să țineți cont și de capacitatea unui material termoizolant de a reține apa. Alegeți în funcție de unde va fi folosit și mai ales protejați-l bine de contactul direct sau indirect cu apa.

6. Inerția termică.

Aceasta reprezintă capacitatea unui material de a conduce căldura sau de a o stoca în interiorul ei și apoi de a o ceda treptat. Un material cu inerție termică redusă permite transferul rapid al căldurii dintr-o parte în alta. Aici trebuie să vă aduceți aminte de principiile termo-conductivității din fizică.

7. Rezistența în timp sau cum își păstrează proprietățile în timp.

Datorită schimbărilor de temperatură iarnă/vară materialele lucrează în timp. Aceste schimbări de îngheț/dezgheț slăbesc rezistența în timp a materialului. Alte materiale sunt impregnate cu anumite substanțe ignifuge sau anti insecte. Aceste substanțe se elimină în timp din material și scade rezistența materialului după un timp. De exemplu lâna sau celuloza sunt impregnate cu substanțe ignifuge sau anti-insecte. Dar cu timpul aceste proprietăți ale materialului se pierd. Astfel celuloza nu va mai avea aceeași rezistență la foc peste 10 ani. La fel și lâna. Rezistența lor scade și în ceea ce privește insectele sau rozătoarele.

8. Rezistența la compresiune sau duritatea materialului.

Unele materiale au o duritate mai mare decât altele. De exemplu polistirenul față de lână. Altele sunt mai grele decât altele și pot încărca structura de rezistență a casei. În funcție de locul unde este folosit materialul termoizolant este important să țineți cont și de acest aspect. Nu veți folosi niciodată lâna la pardoseli sau la fundați…..Acolo este importantă și rezistența la compresiune.

9. Materiale ecologice sau materiale sintetice.

Da, știți bine că unele materiale sunt considerate ecologie iar altele sunt sintetice. Impactul materialelor sintetice asupra mediului și asupra omului este în funcție de unde este folosit și de punerea lui în lucru. Unele materiale sintetice sunt nocive la punerea lor în lucru (spuma poliuretanică, celuloza sau vata de sticlă). Altele sunt ecologice și chiar recomandate pentru un climat sănătos în casă cum este perlitul sau pluta.

10. Proprietățile fonoizolante.

Unele materiale izolează fonic mai bine decât altele. De aceea trebuie să vă gândiți dacă la izolarea dvs este foarte importantă și izolarea fonică. De exemplu la izolarea dintre etaje. Atunci fie optați pentru o grosime mai mare a materialului termoizolant fie alegeți un material mai fonoizolant.

11. Prețul de achiziție și prețul manoperei.

Nu întâmplător am lăsat acest aspect la urmă. Diferența de preț dintre un material termoizolant și altul este aproape nesemnificativă uneori. Alteori însă manopera poate fi mai scumpă. Dar dacă alegeți corect un material chiar dacă cheltuiți cu 10-20% mai mult decât alt material investiția merită pentru că în timp veți fi scutit de alte neplăceri sau să intervii din nou asupra termoizolației.

 

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.