fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Când vorbim despre case din lut ne așteptăm la un val de mituri și prejudecăți casa ecologică de lut

Pe de o parte unii oameni mai în vârstă asociază casele ecologice cu praful și sărăcia. Dat fiind situația grea de la sate de pe vremea lor, ei și-au dorit să plece de la sate la o viață diferită. Acum uneori e mare supărare când unii tineri din familie aleg să se întoarcă la viața de la sate.

Ce nu admit ei, este faptul că lumea a evoluat foarte mult în ultimii 30 de ani. Aproape fiecare familie tânără are măcar o mașină cu care se poate deplasa la oraș când are nevoie, unele drumuri s-au mai modernizat, altele se vor moderniza, unele sate beneficiază de canalizare, apă curentă și gaz.

Viața de la sate din prezent este mult diferită de viața de la sate din trecut. Atunci singura sursă de existență era creșterea animalelor și cultivarea din greu a pământul cu unelte ”antice” uneori.

Astăzi evoluția și tehnologia a pătruns în toate ariile vieții și viața în natură devine o atracție pentru tot mai mulți români.

Pe de altă parte există prejudecăți la tineri. Casele ecologice sunt mai puțin cunoscute și promovate decât casele obișnuite. Tinerii uneori nu dețin informații concrete și relevante despre casele ecologice și devin reticenți la astfel de proiecte.

Pe de altă parte casele ecologice pot fi mai scumpe decât casele din materiale de construcții convenționale. O casă ecologică poate fi mai ieftină dacă cunoști tehnica de punere în lucru a materialului cu care vrei să construiești casa și dacă lucrezi tu cu familia sau cu prietenii.  Dar aceasta implică multă muncă și oboseală.

Mituri și prejudecăți casa ecologică de lut

Mitul 1 – Casa ecologică de lut nu este rezistentă la umezeală.

Nu cred că trebuie să vă spun eu câte case din materiale convenționale sunt pline de igrasie și umezeală. Umezeala la o casă nu este dată de tipul de material din care este construită casa, ci de modul greșit de punere în lucru a materialului.

Poți să construiești din ce material vrei tu…foarte important este să respectați principiile de bază și să nu faci greșeli.

Enumăr doar câteva greșeli frecvente în construcții

Mare atenție la execuția casei, indiferent din ce materiale este construită.

Mitul 2 – Casa ecologică de lut necesită reparații dese.

Cu ani în urmă oamenii construiau case din lut cu puținele resurse care le aveau atunci. Nu își permiteau nici o rabă de balastru pentru o fundație …deseori construiau direct pe pământ. Acoperișul uneori era din stuf.

Plus că iernile erau foarte grele, cu zăpezi abundente care începeau în noiembrie și până în martie nu se mai topea. Astfel casa avea parte de multă umezeală în sezonul rece. Toate acestea îi obligau să facă reparații frecvente la casele lor.

Astăzi beneficiem de atâtea tipuri de materiale ecologice și convenționale. Putem realiza o casa ecologica de lut foarte confortabilă și modernă…și aproape că nu-ți dai seama că este o casă din lut.

Finisajele exterioare de excepție protejează peretele exterior ani de zile. Acoperișuri trainice protejează casele zeci de ani. Trăim în era modernă și putem alege și o casă ecologică din lut și ne putem bucura de o viață sănătoasă.

Mitul 3 – Nu se dau autorizații pentru case din lut.

Casele ecologice sunt o categorie de case mai specială. Dat fiind faptul că sunt construite din materiale din natură, locul lor este în natură. Tocmai de aceea oamenii au ales să construiască din materiale naturale pentru că aveau materialele la fața locului. Nu trebuie să neglijam acest aspect foarte important.

Deci dacă vrei o casa ecologica de lut trebuie să fii prieten cu natura. Autorizații pentru case din lut se eliberează în funcție de zona în care se construiește.

În orice țară sunt niște reglementări urbanistice de care trebuie să ții cont când alegi locul unde vrei să îți construiești o casă. Nu poți construi ce vrei tu oriunde. Atunci vezi mai întâi ce fel de casă vrei să construiești și apoi alege locul unde este permisă o astfel de casă.

Autorizații pentru case din lut se vor elibera ținând cont de aceste reguli urbanistice.

Ce pot să va mai spun este că în România nu se eliberează autorizații doar pentru case din lut. Se face proiect pentru casă pe structură de cadre, iar lutul este material de umplutură. Astfel structura de rezistență a casei va fi pe cadre de lemn și pereții vor fi din lut. Aceasta este varianta acceptată acum în România.

casa ecologica de lut

Mitul 4 – Casa ecologică de lut este pentru săraci.

Dacă încă mai ai această prejudecată uită de ea. Tot mai mulți IT-ști, doctori, ingineri și oameni cu studii aleg casa ecologica de lut. Sunt mulți străini care vin la workshop-urile organizate în țara noastră despre cum se construiește o casă din lut.

O casă ecologică poate fi mai scumpă decât o casă din materiale convenționale. Meseriași sunt foarte puțini și uneori chiar greu de găsit. O casă ecologică oferă multiple avantaje despre care vom vorbi pe viitor. Cei care aleg astfel de case cunosc bine beneficiile unei case ecologice din lut.

Dincolo de aceste mituri și prejudecăți despre casa ecologică de lut veți găsi firme care promovează și vând materiale ecologie. Analizați toate ofertele. Informați-vă bine. Faceți calcule pe termen scurt și pe termen lung.

Veți putea găsi și firme care execută case ecologice din diferite materiale. Căutați și veți găsi ce aveți nevoie.

Este timpul să ne actualizăm informațiile pentru că trăim într-o eră a tehnologiei și este bine să știm să folosim tehnologia în avantajul nostru, iar tehnologia a invadat practic toate aspectele vieții. Deci te poți bucura de confort sporit și într-o casă ecologică din lut.

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.