fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum alegi un termostat inteligent pentru centrală

Fie că îți construiești o casă nouă și instalezi un sistem de încălzire nou, fie că ai un sistem de încălzire deja instalat, ai nevoie de un termostat inteligent pentru controlul căldurii. Cu ajutorul multiplelor funcții integrate, investiția într-un termostat inteligent se amortizează în timp prin reducerea consumului de energie și creșterea confortului termic în locuință. Deci cum alegi un termostat inteligent pentru centrală ca să te bucuri de confort în locuință?

Tipuri de termostate

Este important să cunoști că sunt mai multe tipuri de termostate. Ele diferă unele de altele prin tehnologia de fabricație, modul de funcționare și compatibilitatea cu diferite tipuri de centrale.

Termostate mecanice.

Acest tip de termostat  permite reglare temperaturii din locuință prin apăsarea unor butoane cu care se poate crește sau scade valoarea temperaturii. Nu are posibilitatea de programare, ce poate fi un avantaj pentru cei care vor să controleze totul manual. Nu poate fi acționat de la distanță și este mai ușor de utilizat pentru persoanele în vârstă.

Termostate electronice cu fir.

Acest tip de termostat  este conectat la centrală cu ajutorul unui fir, prin intermediul căruia se trimit semnale de pornire/ oprire către centrală în funcție de temperatura din locuință. Termostatul electronic cu fir asigură o mai bună comunicare cu centrala, dar are și unele dezavantaje în ceea ce privește dispunerea firului prin locuință. Permite setarea temperaturii optime din locuință, cât și programarea unei schimbări de temperatură. Un termostat electronic sau digital poate fi programat pe ore sau zile și asigură un confort termic sporit în locuință.

Termostate electronice Wireless

Poate fi montat oriunde, conexiunea cu centrala se face prin semnale de radiofrecvență. Și acestea pot fi programate pe intervale de ore și zile pe diferite temperaturi în funcție de necesități. Acest tip de termostat oferă o mai mare libertate.  Poate să prezinte un dezavantaj dacă este poziționat greșit și este obstrucționat contactul radio cu centrala.

Termostate Smart

Acesta este un termostat inteligent care poate fi controlat de la distanță de pe telefon, tabletă sau orice dispozitiv conectat la internet. Un termostat smart pentru cameră oferă multiple avantaje.

Pe lângă faptul că poți seta de oriunde temperatura necesară în locuință, poți reduce considerabil factura la energie prin eliminarea consumului inutil. La fel ca și termostatele electronice și acestea permit multiple programări și setări.

Tipuri de sisteme de încălzire pentru locuință.

Încălzirea în locuință în sezonul rece se poate realiza cu diferite sisteme de încălzire. Fiecare sistem de încălzire prezintă avantajele și dezavantajele sale. De aceea, în alegerea celui mai bun sistem de încălzire trebuie să consulți un specialist. În funcție de zona unde este amplasată locuința, tipurile de energie disponibilă în zonă (lemne, gaz, curent electric) vei putea alege cel mai accesibil sistem de încălzire. Dar fiecare sistem de încălzire are nevoie de un termostat pentru controlul temperaturii. Este foarte important cum alegi un termostat inteligent pentru centrală ținând cont de întreg sistemul de încălzire.

Încălzire cu centrala termică și radiatoare.

Centrala termică poate fi centrală termică în condensare pe gaz, centrală electrică sau centrală pe lemne/peleți/brichete sau chiar pompă de căldură. Oricare din tipurile de centrale de mai sus pot încălzi agentul termic din radiatoare.

Acest sistem de încălzire este mai ușor de instalat, mai ieftin și mai accesibil cu randament crescut dacă este dimensionat corect.

Încălzire cu centrala termică și încălzire în pardoseală cu agent termic.

Acest tip de sistem pentru încălzire este format dintr-o centrală termică (oricare din tipurile de mai sus) și conducte de țevi care se distribuie sub pardoseală prin care va circula agentul termic (apa sau antigel). Este un sistem de încălzire mai scump dar poate avea un randament mai mare decât încălzirea cu radiatoare. Poate fi automatizat și controlat pe diferite zone din locuință.

Încălzire în pardoseală cu fir electric încălzitor.

Acest sistem de încălzire este realizat cu ajutorul firelor electrice care sunt incluse în șapă sub pardoseală. Aceste fire electrice sunt conectate la sursa de energie electrice, se încălzesc și redau căldura în pardoseală.

Încălzire electrică cu radiatoare, panouri radiante etc.

Încălzirea electrică cu radiatoare este un sistem de încălzire foarte vechi. Astăzi radiatoarele electrice sunt tot mai performante, oferă un confort termic și consum de energie eficient. Diversitate de modele și mărimi de radiatoare electrice și panouri radiante te ajută să alegi exact ceea ce ai nevoie pentru mărimea încăperii unde va fi folosit.

Orice tip de sistem de încălzire vei alege ai nevoie de un termostat inteligent pentru controlul căldurii. Deci cum alegi un termostat inteligent pentru centrală având în vedere diversitatea sistemelor și a termostatelor?

Cum alegi un termostat inteligent pentru centrală

1. În funcție de sistemul de încălzire montat.

Nu toate termostatele inteligente sunt compatibile pentru centralele termice pe curent. Unele termostate sunt special fabricate pentru încălzirea electrică în pardoseală. Altele sunt pentru centrale termice în condensare. Deci fii atent când cumperi un termostat să fie compatibil cu tipul de încălzire ales.

2. În funcție de distribuirea sistemului de încălzire.

Dacă ai un sistem de încălzire realizat pe mai multe zone atunci trebuie să cumperi un termostat care poate controla mai multe zone de încălzire. Există termostate inteligente care pot controla și instalația de încălzire și temperatura din boiler. Poți avea control mai mare cu un singur dispozitiv.

3. În funcție de necesitățile familiei.

Dacă sunteți o familie cu un program mai divers un termostat inteligent controlabil de la distanță ajută foarte mult. Acesta are funcția de a ”învăța obiceiurile familiei” și în scurt timp ajunge să ofere un confort termic sporit și eficientizarea consumului de energie.

4. Nu alege în funcție de buget.

Deși pare ciudat… da nu alege cel mai ieftin termostat. Diferența de preț de la un termostat la altul se evidențiază prin confortul termic oferit și reducerea consumului de energie. Practic termostatul este creierul sistemului de încălzire. Investiția într-un termostat inteligent se amortizează în timp. Iar diferența de preț între un termostat bun și un termostat inteligent nu este atât de mare încât să renunți la un termostat bun. Poți o instalație de încălzire perfectă…dacă nu ai un termostat inteligent s-ar putea să ai costuri mari și nu vei înțelege de ce.

Iată deci câteva idei care să te ajute cum alegi un termostat inteligent pentru centrală.

Recomandări termostate inteligente.

Pentru a vă face o idee iată mai jos câteva termostate recomandate. Criteriile de selecție sunt raportate la compatibilitatea cu o gamă foarte variată de centrale termice, performanța și multiplele funcții inteligente.

Termostat Smart Honeywell Lyric T6R, wireless.

Termostat smart Honeywell T6R Lyric cu suport pentru poziționare pe masă.
Lyric T6 este compatibil cu aplicațiile de 24-230 V pornit/oprit și OpenTherm, precum centrale termice pe gaz, centrale combi (încălzire + acm) și pompe de căldură.
Funcționează și la aplicații cu vane de zona, dar nu cu încălzire electrică (240 V).
Controlul temperaturii în funcție de locație (Geofencing): Controlați temperatura prin smartphone / tabletă, oriunde.

Termostat Smart Honeywell Lyric T6R, wireless

Termostat inteligent Salus RT310iSR

Termostatul inteligent RT310iSR dispune de afișaj digital precis, ușor de utilizat fie prin intermediul comenzilor locale intuitive, fie prin intermediul aplicației SALUS de pe smartphone, tableta sau PC. Dispozitivul are  releu wireless și gateway reprezintă soluția perfectă pentru controlul eficient și precis al încălzitoarelor electrice.

Termostat inteligent Salus RT310iSR

 

Termostat Wi-Fi inteligent Netatmo

Termostatul inteligent de la Netatmo este eficient energetic și foarte ușor de folosit. Descarcă aplicația Netatmo Energy disponibila pe App Store și Google Play și controlează centrala termică de la distanță. Programează și monitorizează temperaturii locuinței tale direct de pe telefonul mobil.

Termostat Wi-Fi inteligent Netatmo,

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.