fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Facturile tot mai mari datorate necesarului de consum de energie pentru încălzirea locuinței sunt un factor important în a căuta un sistem de încălzire eficient și ieftin pentru locuința ta. Pe tot sezonul rece aceste sume se adună și uneori sunt chiar sume mari care se risipesc datorită unui sistem de încălzire ineficient.

Poți face economie în buget prin alegerea unui sistem de încălzire performat, care optimizează consumul de energie și oferă un confort maxim în locuință.

Noile tehnologii smart pentru controlul căldurii, cât si centrale cu randament crescut vin în sprijinul celor care vor să aibă un confort termic deosebit în locuință, la costuri optimizate.

Despre tipuri de sisteme de încălzire și cum alegi cel mai potrivit sistem de încălzire poți citi aici. Acum am vrea să ne focusăm cum alegi un sistem de încălzire eficient și ieftin pentru locuința ta.

Cum alegi un sistem de încălzire eficient și ieftin

Randamentul celui mai bun sistem de încălzire este în funcție de mai multe costuri. Fiecare dorește să facă cea mai bună alegere, cu cele mai mici investiții, cele mai mici costuri de întreținere ale sistemului și cel mai scăzut consum de energie. Uneori ne grăbim în alegerea sistemului de încălzire și nu luăm în calcul toate costurile sistemului de încălzire.

Iată cum alegi un sistem de încălzire eficient și ieftin pentru locuința ta.

După cum puteți citi prețul unui sistem de încălzire implică mai multe costuri.

1. Prețul de achiziție al sistemului de încălzire.

Orice sistem de încălzire are un cost de achiziție. La unele tipuri de încălzire costul de achiziție al sistemului este foarte mare dar nu mai are cheltuieli  anuale cu energia pentru încălzire/răcire. Practic cam toate costurile sunt cu achiziția și montajul sistemului. După aceea, nu mai ai costuri pentru energie. La alte tipuri de sisteme de încălzire costul de achiziție al sistemului este mic dar an de an trebuie să tot plătești pentru energia pe care o consumi.

De exemplu:

Un sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic (centrala +montajul) poate costa de la 15000 lei în sus. Pentru încălzire electrică în pardoseală (materiale +manoperă) prețul poate fi 6000-12000 lei. O pompă de căldură aer-apă poate costa 20000-35000 lei. Investiția pentru panouri  fotovoltaice poate fi de la 15000 lei în sus. Deci pentru unele sisteme de încălzire trebuie să aloci buget destul de mare încă din faza de proiectare a casei.

Dacă renovezi locuința, de asemeni trebuie să aloci un buget consistent pentru sistemul de încălzire. Avantajul acestor sisteme este că vei avea energie aproape gratuit urătorii 20-30 de ani. Alt avantaj este că folosesc energia regenerabilă și sunt prietenoase cu mediul.

2. Prețul montajului pentru sistemul de încălzire.

În funcție de sistemul de încălzire prețul montajului unui sistem poate fi de la 2000 lei la 15000 lei. Rețineți că atunci când achiziționați un sistem de încălzire foarte complex să faceți montajul tot cu firma de la care achiziționați sistemul. Unele firme nu mai au valabilă garanția dacă montajul nu se face cu firme autorizate.

3. Costuri cu întreținerea unui sistem de încălzire ieftin și eficient

Chiar dacă ați achiziționat un sistem performat și nu vă va mai costa agentul termic câțiva ani, totuși e bine să știți că veți avea unele costuri de întreținere sau de mentenanță. Unele sisteme trebuie curățate periodic pentru a avea un randament maxim. Altele necesită o revizie periodică la anumite componente. Alte componente trebuie înlocuite după 5-10 ani.

4. Consumul lunar pentru încălzire al sistemului.

Dacă ai ales un sistem de energie regenerabilă vei scăpa de plățile lunare la facturi. Dar acești bani au fost practic investiți inițial în sistemul de încălzire pentru ca mai apoi să ai independență energetică. Dacă ai ales un sistem de încălzire convențional pe gaz, curent sau materiale solide (lemn, peleți, etc) vei avea costuri lunare pentru încălzire în sezonul rece. Este bine să calculezi și să știi cam care sunt costurile lunare pentru încălzire pentru a putea calcula un sistem de încălzire eficient și ieftin pentru locuința ta. Poți folosi tabelul de aici pentru a face calcule pentru mai multe sisteme de încălzire și a alege care este cel mai ieftin și eficient sistem de încălzire pentru locuința ta.

5. Costul cu reciclarea sau dezmembrarea sistemului.

La sisteme cu energie regenerabilă la noi în țară încă nu sunt niște reguli stricte în ce privește reciclarea unor sisteme. Dar după cum poate știți în alte țări există taxe pe care trebuie să le plătești atunci când dai la gunoi niște sisteme cu anumiți compuși chimici. Așa că peste ani s-ar putea să mai ai niște cheltuieli în plus când sistemul nu va mai fi funcțional.

Dincolo de toate costurile de mai sus mai sunt și altele în funcție de tipul de sistem ales. De exemplu la sisteme pe material solid mai pot fi costuri cu transportul, depozitarea sau manipularea materialului.

Din practică însă am observat că de cele mai multe ori aceste cheltuieli chiar dacă sunt cele mai mici și neînsemnate ”cântăresc” mai mult decât costurile de mai sus. Cei mai mulți aleg sistemul de încălzire în funcție de alte nevoi și nu în funcție de costuri. Pentru mulți un sistem de încălzire eficient și ieftin pentru locuința ta este acela care oferă maxim de confort și siguranță. Un sistem de încălzire performant și inteligent îndeplinește cu succes aceste cerințe.

Sisteme de încălzire performate și inteligente pentru casă.

Kit de încălzire în pardoseală cu agent termic

Sistemele inteligente de încălzire pentru locuință au mai multe caracteristici:

Tipuri de sisteme de încălzire performante și inteligente.

1. Sisteme solare cu panouri fotovoltaice

2. Sisteme eoliene pentru încălzire

3. Pompe de căldură

4. Centrale în condensare cu ardere completă

5. Sisteme electrice de încălzire în pardoseală

6. Sisteme de termo-șemineu

Unele din aceste sisteme de încălzire pot avea costuri mai mari la achiziție și montaj, dar investiția este amortizată în timp. Poți alege un sistem de încălzire eficient și ieftin pentru locuința ta, cu o informare corectă și cerând oferte de preț de la diferiți producători sau instalatori. Nu uita să ceri mai multe oferte de preț chiar și pentru același tip de sistem. Te informezi bine…trăiești bine! Succes!

 

fornello.ro/

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.