Cuprins
Schimbările de situație din ultimul an, ne determină să apelăm la sursele de energie cât mai ieftine și independente de sistemul național. Una din sursele de energie de care poate beneficia oricine este energia solară. Energia solară poate fi o sursă de energie și pentru locuința ta, prin instalarea unui sistem de panouri solare. De aceea este foarte important să cunoști avantaje și dezavantaje panouri solare.
Orice investiție pentru locuință cere multă documentare ca să poți face cea mai bună alegere. Nimeni nu cunoaște mai bine ca tine ceea ce ai nevoie, stilul de viață, confortul dorit, consumul de energie și cât ești dispus să investești. De aceea înainte de a cere sfatul unui specialist, informează-te. Doar așa vei putea face o alegere bună.
Tipuri de panouri solare
După cum am mai scris si aici există mai multe tipuri de panouri solare. Recomand a citi despre tipurile de panouri solare, tehnologia de fabricare și modul lor de folosire, recomandări de utilizare și multe alte informații utile.
Amintim aici doar tipurile principale de panouri solare ca să putem face referire la fiecare.
Panouri solare pentru apă caldă (panouri termice).
Preiau energia solară și o transformă în căldură. Aceste tipuri de panouri solare produc apa caldă necesară în locuință și pot aduce și un aport la încălzire în sezonul rece. În această categorie sunt mai multe tipuri de panouri solare cu diferite tehnologii de fabricare și de funcționare.
Panouri solare fotovoltaice (panouri pentru energie electrică).
Preiau energia solară de la soare și o transformă în energie electrică. Acestea produc energie electrică pentru locuință. Si în această categorie sunt mai multe tipuri de panouri solare cu diferite tehnologii și modalități de funcționare.
Sisteme de panouri solare on-grid.
Aceste sisteme de panouri solare pot produce energie solară, iar surplusul poate fi introduc în rețeaua națională. Sunt sisteme de panouri solare care se instalează când locuința este branșată la rețeaua electrică națională.
Sisteme de panouri solare off-grid.
Aceste panouri solare produc energie solară doar pentru locuință. Surplusul de energie electrică îl stochează în baterii pentru a fi folosit când sistemul nu produce energie. Aceste sisteme sunt recomandate le locuințe care nu pot fi branșate sau nu sunt branșate la rețeaua electrică națională.
Avantaje și dezavantaje panouri solare
Pentru a avea o analiză corectă vom lua pe rând categoriile de mai sus.
Avantaje și dezavantaje panouri solare pentru apa caldă
Avantaje panouri solare pentru apă caldă
- Produc apă caldă menajeră gratuit,
- Pot fi montate la orice locuință. În funcție de tipul de panou solar pot fi montate pe acoperiș sau la sol într-un loc însorit.
- Pot aduce un aport la încălzirea locuinței în sezonul rece. În funcție de tipul de panoul solar ales te poți bucura și de acest beneficiu.
- Accesibile la preț. În ultimul timp tehnologia panourilor soalre s-a dezvoltat foarte mult, au un randament mai mare iar prețurile au devenit tot mai accesibile.
- Se montează ușor. Cu minime cunoștințe de instalații sau citind cu atenție instrucțiunile de montaj, poți monta în regie proprie sistemul.
- Se întrețin ușor. În funcție de tipul de panou ales există instrucțiuni de întreținere pentru fiecare.
- Amortizarea investiției. În funcție de sistemul ale și de performanțele acestuia amortizarea unui sistem solar pentru apă caldă poate fi între 4-10 ani.
- Oferă independență. Mai ales în sezonul cald (martie-noiembrie) dar și în sezonul rece te poți bucura de apă caldă fără costuri pentru încălzire.
- Reduce consumul de energie. Dacă ne gândim că minim 25 % din cheltuieli pentru întreținere sunt pentru a încălzi apa caldă, realizăm că se pot face economii semnificative la facturi.
- Oferă confort sporit în locuință. Panourile solare oferă independență și confort. Ele depind doar de lumina de afară ca să funcționeze…
Dezavantaje panouri solare pentru apă caldă
- Nepotrivirea cu acoperișul. Pentru eficiență maximă panourile solare trebuie montate către soare. Dacă acoperișul nu este realizat avantajos este necesar un schelet metalic pentru prinderea sistemului în poziția corectă.
- Costuri de achiziție. Acestea poate fi și un avantaj și un dezavantaj. Vei găsi panouri solare la diferite prețuri în funcție de performanțele lor. Un preț ridicat poate fi un dezavantaj pentru cineva care nu își permite costul de achiziție. Adevărul este că sunt panouri solare pentru toate buzunarele.
- Costuri de mentenanță și întreținere. Dacă ești mai a-tehnic sau poate mai în vârstă, atunci poate va trebui să chemi din când în când pe cineva să facă aceste servicii pentru tine. Uneori panourile solare mai trebuie șterse, alteori se mai sparge câte un tub și trebuie înlocuit…
Avantaje și dezavantaje panouri solare pentru energie electrică
Avantaje panouri fotovoltaice pentru energie electrică
- Produc energie electrică pe tot timpul anului.
- Oferă independență și confort sporit în locuință. Uneori nu trebuie să mai faci economie la energie pentru că oricum panourile solare produc mai mult decât ai nevoie. Astfel îți poți crea un confort termic sporit în locuință mai ales vara când poți răci locuința gratis.
- Investiție profitabilă. Investiția în panouri solare se amortizează în 5-7 ani în funcție de sistemul montat. Durata de viață este de 25 de ani. După amortizarea investiției poți intra pe câștig dacă ești și prosumator.
- Contribuie la protejarea mediului. Prin funcționarea lor nu produc CO2 și folosesc energie regenerabilă.
- Crește valoarea locuinței. O casă cu sistem de panouri solare oferă o independență față de sistem și un confort sporit. Aceasta înseamnă un plus valoare locuinței dacă va fi să o vinzi vreodată.
Dezavantaje panouri fotovoltaice pentru energie electrică
- Efort financiar la achiziție și montaj. Chiar dacă investiția într-un sistem solar se amortizează în timp scurt și apoi poate deveni și profitabilă totuși efortul financiar la început poate fi unul mare pentru unii beneficiari. Prețul unui sistem solar pentru energie electrică la o casă începe de la 4000-5000 euro și poate creste si până la 15000-20000 euro în funcție de necesități și utilizare – putere instalată mare și curent trifazic.
- Colaborare cu specialiști și ingineri în domeniu. Aici este nevoie să colaborați cu o firma specializată, să cereți garanția lucrării și servicii de mentenanță. Doar inginerii autorizați pot pune în funcțiune un sistem de panouri solare mai ales dacă vreți să deveniți și prosumator.
- Multiple variante. Uneori multitudinea de variante poate fi un dezavantaj dacă nu te informezi bine. Sunt foarte multe firme producătoare la diferite prețuri, mai multe tehnologii de producere și funcționare cu diferite grade de eficiență. Uneori poți fi pus în dificultate de multitudinea de variante. Noi sperăm să vă oferim informații utile să puteți ști necesarul pentru locuința dvs.
Cum aleg un panou solar pentru locuință.
Fie că alegeți panouri fotovoltaice pentru energie electrică, fie că alegeți panouri solare pentru apă caldă sau chiar un mixt între cele două trebuie să țineți cont de următoarele principii:
- Determinați necesarul locuinței. Am mai scris aici despre necesarul de panouri solare. Panourile solare pentru apă caldă sunt de diferite dimensiuni. În funcție de necesarul de apa caldă alegeți ce este necesar. Panourile solare fotovoltaice se dimensionează în funcție de necesarul de energie electrică lunară. Deci trebuie să calculați necesarul de apă caldă și necesarul de energie electrică.
- Informați-vă cu privire la prevederile legale. Unele panouri necesită autorizație de amplasare care se obține în urma depunerii unui dosar cu mai multe avize și documente cerute.
- Luați în calcul toate costurile. Pe lângă costurile de achiziție al sistemului, mai sunt costuri de montaj, costuri pentru autorizație ( acolo unde este necesară), costuri de mentenanță și întreținere.
- Informați-vă dacă acoperișul este compatibil. Panourile solare fotovoltaice se montează spre Sud cu o anumită înclinație în funcție și de zona geografică. Unele acoperișuri nu permit instalarea de panouri solare dacă nu au o dispunere corectă față de punctele cardinale. Sau se pot monta panouri dar nu vor avea eficiență maximă.
- Consultați un specialist atât pentru instalare cât și pentru mentenanță. Pentru a primi autorizarea de prosumator instalarea sistemului trebuie realizată de in inginer recunoscut ANRE.
Orice investiție are avantaje și dezavantaje. Informați-vă cât mai bine să știți de ce aveți nevoie. Consultați specialiști și cereți oferte personalizate.
Unele firme au inclus în prețul sistemului și prețul de montaj și transport. Alte firme au prețuri mai mici și vă taxează suplimentar montajul. Fiți atenți că și prețul de montaj este unul semnificativ.
Vă doresc o casă confortabilă și utilă și alegeri corecte de care să vă bucurați mulți ani fericiți.
Abonare
Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.
Mulțumesc de încredere.
Ceva nu a funcționat.