fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum calculez grosimea termoizolației pentru pereții casei

De ceva vreme mai toată lumea termoizolează casa. Unii fac lucrul acesta pentru că așa au făcut și vecinii. Alții au auzit ei că va fi mai cald iarna și va fi consum mai mic la facturi pentru încălzire. Până aici totul e bine. Da este foarte important să termoizolezi casa, dar și mai important este să o termoizolezi bine.

Deseori un lucru care nu este făcut cum trebuie, după un timp s-ar putea să îți provoace pagube. De aceea pentru că este foarte important să faci o treabă bună informează-te cum calculez grosimea termoizolației pentru pereții casei înainte de a te apuca de lucru.

 Cum se realizează o termoizolare corectă.

1. Alegerea materialului termoizolator.

Pe piață există o multitudine de materiale termoizolatoare pentru pereți. Fiecare material are indicațiile lui de folosire și proprietăți specifice. Cum alegi cel mai bun material termoizolator și proprietățile materialelor poți citi aici. Reține însă că alegerea nu trebuie să fie doar în funcție de buget. Termoizolarea pereților casei vine să completeze structura deja existentă. Astfel termoizolația va forma cu zidăria un tot unitar iar cele două materiale se vor influența reciproc. Este foarte important ca zidăria și termoizolația să nu lucreze una contra celeilalte.

De exemplu: dacă ai un perete cu o respirabilitate mai mare și folosești o termoizolație cu respirabilitate joasă, iarna aerul cald din interior va trece prin zidărie și când ajunge la termoizolație va fi ca o barieră mult prea impermeabilă. Astfel vaporii ajunși aici datorită faptului că nu pot trece mai departe vor forma între zidărie și termoizolație umezeală. De aceea este foarte important ca în funcție de permeabilitatea zidăriei să se aleagă și materialul termoizolator.

2. Grosimea termoizolației.

Cei mai mulți izolează casa ca să fie mai cald. Și așa va fi… ceva în plus la perete ține mai mult căldura în casă. Însă între interior și exterior există un permanent schimb de aer și căldură. Iarna căldura din casă tinde să treacă prin pereți spre exterior iar vara căldura de afară tinde să pătrundă în casă. În acest schimb dintre interior și exterior datorită diferențelor mari de temperatură iarna apar diferite fenomene fizice și anume condensarea. Vaporii de apă din casă migrează prin pereții casei spre exterior și la un moment dat în funcție de diferențele de temperatură ei condensează.

Este foarte important ca acel punct critic la care apare condensarea să nu fie în grosimea zidăriei ci în termoizolație. De ce? Pentru că umezeala din pereți încet-încet pătrunde tot mai mult de la exterior spre interior și cu timpul se va forma mucegai. Dacă formarea punctului de rouă este în grosimea termoizolației cu timpul acesta se va elimina către exterior.

3. Manopera corectă.

Mulți meseriași din grabă multă și poate și neștiință aplică materialul adeziv ”în plăcinte” pe placă termoizolatoare. ”Că doar se mai folosesc și alte elemente de fixare… și nu cade de pe perete”.  Materialul adeziv trebuie aplicat pe toată placa termoizolatoare. Camerele de aer dintre zidărie și placa termoizolatoare sunt un loc sigur unde să se formeze umezeală mai ales dacă grosimea termoizolației nu este suficientă. Fiecare material termoizolator are recomandările sale de punere în lucru cât și alte materiale recomandate cu care trebuie folosit. Respectați instrucțiunile. De n-ar fi fost importante nu mai erau scrise acolo.

Ce înseamnă o casă termoizolată și eficientă energetic.

Pentru unii este o mare nebuloasă ” ce este o casă pasivă” sau o ”casă eficientă energetic”. Așa în câteva cuvinte reamintim că o casă pasivă este o casă cu consum de energie aproape zero, energie procurată din surse regenerabile. Acest consum foarte mic se explică printr-o ”casă etanșă”. Etanșeitatea casei se realizează la fundație, zidărie, spațiile vitrate, acoperiș. Aici vom vorbi doar despre termoizolarea pereților. Dacă vrei să realizezi o termoizolare corectă află cum calculez grosimea termoizolației pentru pereții casei.

Pentru a calcula grosimea termoizolației este foarte important să fim atenți la următoarele specificațiile tehnice a materialelor:

Pentru a avea o casă eficientă energetic noi trebuie să avem o rezistență termică cât mai mare. De exemplu pentru casele pasive valoarea transmitanței termice U pentru pereți trebuie să fie între 0,10 – 0,15 W/m2K. Rezistența termică a peretelui este dată de rezistența termică a zidăriei + rezistența termică a termoizolației.

Deci cu cât avem o zidărie mai puțin rezistentă termic cu atât trebuie să aplicăm un strat mai gros de termoizolație. Sau dacă avem un tip de zidărie cu rezistență termică bună cu atât grosimea termoizolației poate fi mai mică. (Acestea se vor calcula și în funcție de zona climaterică unde este amplasată construcția).

Formula Rezistenței termice este R= d/ λ

Unde R – este rezistența termică exprimată în m2K/W

D – grosimea materialului exprimată în metru

λ – coeficientul de conductivitate termică exprimată în W/mK

Cum calculez grosimea termoizolației pentru pereții casei

Pentru o casă pasivă valoarea rezistenței termice a pereților exteriori (zidărie+ termoizolație) trebuie să fie de minim 6, 67m2K/W. Poate fi considerată o casă pasivă acea casă unde transmitanța termică (U) la pereți exteriori nu depășește 0,15 W/m2K. Deci dacă U =1/R rezultă că R =1/U    R = 1/0,15 W/m2K rezultă că rezistența termică la casa pasivă trebuie să fie de 6, 67m2K/W.

1. Calculați valoarea rezistenței termice a zidăriei.

Aplicați formula R= d/ λ. Aceste valori sunt scrise în fișa tehnică a materialului. D – grosimea materialului exprimată în metru, Lambda – coeficientul de conductivitate termică exprimată în W/mK. Le împărțim conform formulei și aflăm rezistența termică a zidăriei. Conform formulei de mai sus rezistența termică a unui perete va fi direct influențată de grosimea acestuia. Cu cât un perete este mai gros cu atât este mai eficient energetic.

Pentru a înțelege mai bine să facem un exemplu. Să luăm în calcul că aveți pereții construiți cu Cărămidă Porotherm Robust 25, (375 x 250 x 238 mm). Aceasta are grosimea de 0,25 m și coeficientul de conductivitate termică 0,202 W/mK.
Aplicăm formula pentru a afla rezistența termică a zidăriei.
R = d/ λ deci R = 0,25/0,202.
Deci zidul nostru de 25 cm grosime din Cărămidă Porotherm Robust are o rezistența termică R =1,23 m2K/W.

2. Calculăm valoarea rezistenței termice necesară a termoizolației.

Știm că rezistența totală a pereților exteriori = rezistența zidăriei + rezistența termoizolației. Scădem din valoarea rezistenței termice totale impusă a pereților exteriori (6, 67m2K/W) valoarea obținută la punctul 1 – adică valoarea rezistenței termice a zidăriei. Rezultatul obținut este necesarul de rezistență termică care trebuie să îl ofere termoizolația.

Continuând cu exemplul nostru Rezistența totală 6, 67 = 1,23 (rezistența termică zidărie) + x ( unde x  este valoarea rezistenței termice la termoizolație). Rezultă că  x  în cazul nostru  x = 6,67 – 1,23  X = 5,53 m2K/W.
Deci Rezistența termoizolației trebuie să fie în cazul dat  = 5.53 m2K/W. Deci avem nevoie de o termoizolație care va trebui să aibă o rezistență termică de 5,53 m2K/W de o anumită grosime  pe care o vom calcula.

3. Calculăm grosimea termoizolației aplicând formula d = R x λ.

După ce ai decis ce termoizolație vrei să folosești citește coeficientul de conductivitate termică Lambda. Dacă spre exemplu dorești să folosești vată minerală bazaltică aceasta are coeficientul λ = 0,036 W/mK. Știind valoarea rezistenței termice a termoizolației necesare, aplicând formula d = R x λ vom afla grosimea necesară a materialului de termoizolație.

La exemplul nostru d (grosimea termoizolație) = 5,53 x 0,036 = 0,199 m. Deci grosimea necesară în cazul dat este de 0,199 m adică 20 cm termoizolație.

În practică însă trebuie luat în calcul o toleranță de minus 20% deci se recomandă fie o termoizolație mai groasă, fie o zidărie cu o grosime mai mare și o rezistență termică mai mare.


Investiți corect în termoizolarea casei. Mai bine reduceți bugetul pentru finisajele interioare sau orice alte cheltuieli. Pereții izolați corect înseamnă sănătate și confort în familie.

Photo by K8 on Unsplash

 

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.