fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Ghid pentru izolarea casei – cele mai bune materiale termoizolatoare.

Termoizolarea locuinței nu mai este o opțiune. Deși pare o investiție costisitoare vei economisi bani din reducerea facturilor și vei avea mai mult confort în casă. Când îți izolezi casa este bine să știi unele informații care te vor ajuta în alegerea celor mai bune materiale termoizolatoare pentru locuința ta.

Etape necesare termoizolării unei locuințe.

1. Informarea și alegerea materialelor.

Da este foarte important să te informezi înainte de a începe o lucrare așa de importantă pentru locuința ta. Există o multitudine de materiale termoizolatoare și nu toți meseriașii sunt la curent cu materiale mai noi și proprietățile acestora. Când te informezi vei descoperi și informații relevante în folosul tău. De exemplu poți afla că prin programul ”Casa eficientă energetic” poți primi de la stat 15000 euro pentru reabilitarea termică a locuinței.
Alegerea materialelor implică mai multe cunoștințe, nu doar prețul și ce meseriași vor face lucrarea. Și despre alegerea celor mai bune materiale termoizolatoare și principii de alegere poți citi aici.

2. Contactarea unei echipe de meseriași.

Deși mai toți meseriașii izolează cu cele mai populare materiale termoizolatoare în funcție de mai multe criterii dar și de locul unde se face izolația (fundație, pereți, acoperiș, terase, și altele) unele materiale sunt recomandate iar altele nu își au locul acolo. Poți citi despre termoizolarea fundației și a pardoselii aici. Asigurați-vă că echipa cu care lucrați lucrează corect și conform cerințelor materialelor folosite.

Proprietățile materialelor termoizolante – Ghid pentru izolarea casei

Despre tipuri de materiale termoizolante și proprietățile lor recomand să citiți și aici. Fiecare material termoizolator are avantajele și dezavantajele sale. Dacă cunoașteți bine proprietățile unui material termoizolator veți putea alege ca să fie mai multe avantaje și mai puține dezavantaje. Aveți mai jos un tabel comparativ între materialele termoizolatoare. Informații precum clasa de ardere a materialului, conductivitatea termică, difuzia vaporilor, absorbția de apă a materialelor te vor ajuta să alegi cel mai bun material termoizolator în funcție de locul unde este folosit și de alte materiale cu care va fi în relație.

 

Material  termoizolant Grosime  cm Coeficientul λ = W/mK Difuzia vaporilor  – µ Rezistenta la foc Absorbția de apă kg/m2 Preț/mp
Polistiren extrudat 10cm 0.035-0,038 µ = 30-70 Clasa C, E ≤ 0,7 36-60 lei/mp
Polistiren expandat 10 cm 0,038-0,043 µ = 50-250 Clasa E, F ≤ 0,5 13-22 lei/mp
Vată bazaltica 10 cm 0,036-0,038 µ = 30-70 Clasa A1 ≤ 3 20-35 lei/mp
Perlit 10 cm 0,038 µ = 15-70 Clasa A ≤ 0,3 120-150 lei /mc șapă
Spumă poliuretanica 10 cm 0,021-0,036 µ = 20-50 Clasa E ≤  1 25-45 lei/mp
Celuloză 10 cm 0,037 µ = 3 Clasa D,E ≤ 15 20-24 lei/mp
Pluta 10 cm 0.026-0.038 µ= 10 Clasa E ≤ 0,5 30-35 lei/mp
Lână 10 cm 0,032-0,038 µ = 1 Clasa E ≤ 4,7 80-100 lei/mp

 

Ghid pentru izolarea casei – cele mai bune materiale termoizolatoare le poți alege ținând cont de proprietățile de mai sus și de criterii în alegerea materialelor termoizolatoare.

Ghid pentru izolarea casei – Cum alegi cel mai bun material termoizolator pentru casa ta.

Pe lângă criteriile ce țin de proprietățile materialului trebuie să mai ai în vedere câteva aspecte importante.

1.  Material ecologic sau material sintetic.

Despre această caracteristică a materialelor am mai scris. Deși mulți nu se gândesc la acest aspect când aleg materialul termoizolator eu recomand a fi un criteriu important dacă te gândești la sănătatea ta și a unei generații după tine. Și recomand a nu crede chiar tot ce zic producătorii ci a mai folosi și materia cenușie. Gândiți-vă din ce materiale sunt fabricate acel produs? Ce proprietăți au substanțele folosite și cum afectează sănătatea omului? Ce substanțe sunt folosite în fabricarea sau tratarea acelui produs final?

2. Durata de viață a materialului în timp.

Asigurați-vă că faceți o investiție pentru câțiva zeci de ani. Folosiți materiale stabile și durabile în timp. Unele materiale își pierd din eficiența energetică în timp. Altele datorită reacțiilor chimice și evaporării substanțelor chimice cu care au fost tratate ignifug sau antiinsecte cu timpul scad și performanțele materialului.

Greșeli în termoizolarea locuințelor

A greși este omenește zic unii… Da este adevărat. Nu vreau să arăt cu degetul pe nimeni ci doar să evităm niște greșeli în termoizolare care pot fi foarte neplăcute sau costisitoare pentru tine. Iar o informare cât mai vastă te va ajuta să ajungi la specialiști buni.

1. Izolarea cu materiale nepotrivite.

Cei mai mulți aleg și recomandă polistirenul și vata bazaltică. Unii zic… ”Ai bani mai mulți aplici o grosime mai mare de termoizolație.” Alții… dacă ai bani îți recomandă vata bazaltică… Totuși materialul termoizolant se alege corect după multe principii. Unii iau în calcul cel mai ieftin material și cea mai subțire variantă. Folosirea unui material termoizolator nepotrivit poate avea consecințe destul de neplăcute cum ar fi: formarea condensului și mucegaiului, afectarea zidăriei, rezistență scăzută în timp și altele.

2. Izolarea nepotrivită.

Unii meseriași încă mai realizează și acum izolarea la interior… Am scris aici de ce izolarea se face numai la exterior și care sunt excepțiile și cum se face o termoizolare corectă la interior.

3. Izolarea ”după ochi”.

Unii specialiști nu iau în calcule criteriile după care se calculează tipul de termoizolație dar mai ales grosimea acestuia. Cei mai mulți merg pe recomandări după ”cum face toată lumea”. Dar casa ta poate fi diferită de a celorlalți.  Atunci este necesar a fi tratată diferit. Grosimea materialului termoizolant trebuie calculată în așa fel ca punctul de rouă să fie în termoizolație și nu în perete. Această nu este o opțiune ci o obligație. Altfel în timp va fi afectată zidăria și chiar structura casei. Citiți aici cum se calculează grosimea necesară a termoizolației.


Photo by K8 on Unsplash

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.