fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Idei și materiale pentru izolarea pardoselii

O casă bine făcută înseamnă confort în casă și costuri scăzute la întreținere. Pentru a avea o casă eficientă energetic e important să știm care sunt zonele prin care se pierde căldura. Din totalul de pierderi de căldură într-o locuință o parte se pierde prin ferestre, o parte prin plafon, și circa 20-25% se pierde prin pardoseală.

Pentru ca sistemul de încălzire din locuință să fie eficient este foarte important ca acestor aspecte să li se acorde o atenție deosebită. În sezonul rece reducerea cu numai 1 grad Celsius a temperaturii din locuință poate duce la o economie de 6% din costurile pentru încălzire. O izolație bună, chiar dacă are costuri mai crescute, se amortizează în timp. De aceea vă oferim câteva idei și materiale pentru izolarea pardoselii.

Tipuri de materiale pentru izolarea pardoselii

Materialele folosite pentru termo și hidroizolarea pardoselilor sunt de mai multe tipuri. Materialele izolatoare se aleg în funcție de rezistența și conductivitatea termică, de proprietățile ecologice, de locul unde se folosesc, mulți alți parametri și în funcție de preț.

1. Plăci izolatoare.

Pot fi din diferite materiale și diferite grosimi. De la bine-cunoscutul polistiren extrudat, polistiren grafitat, plăci de plută, plăci rigide din vată bazaltică  pentru izolarea fonică și termică dintre etaje), etc.

2. Granule izolatoare.

Fie că vorbim de argilă expandată, sticlă spumată, perlit, zgură granulată vermiculită, granule din plută, aerogel și multe alte materiale tot mai inovative. Acestea sunt materiale de umplutură. Fiecare tip de granule are specificațiile și modul de utilizare. Este foarte important să respectați indicațiile tehnice ale fiecărui produs pentru a avea o eficiență maximă.

3. Role și folii cu sau fără strat reflectorizant.

Veți găsi și folii reflectorizante multistrat cu multiple roluri. În funcție de materialele folosite, foliile și membranele izolatoare sunt atât o barieră de vapori cât și izolare termică și fonică. Foliile sunt materiale adiționale și se combină cu alte materiale izolante rigide.

4. Tencuieli și spume izolatoare.

Spumele izolatoare au un avantaj față de alte materiale izolatoare prin faptul că pătrund și în spațiile foarte mici și elimină aproape toate punțile termice. Au însă dezavantajul că se aplică de o echipă de profesioniști. Tencuielile izolatoare sunt de diferite tipuri. Unele se aplică ușor cu trafaletul, altele necesită mai multă atenție.

Criterii pentru alegerea materialelor izolatoare pentru pardoseli.

Fie că sunt materiale naturale, ecologice sau sintetice alegerea trebuie făcută în funcție de mai mulți parametri. Acești parametri însumați oferă o imagine despre eficiența și calitatea materialului.

1. Conductivitatea termică.

Coeficientul de conductivitate termică înseamnă cantitatea de căldură ce trece timp de 1 oră printr-un material gros de 1m și cu suprafața de 1mp, la o diferență de temperatură de 1 grad Celsius. Acesta se exprimă în W/mk. Cu cât acest coeficient este mai mic, cu atât materialul pierde mai puțină căldură.

2. Rezistența termică.

Este parametrul care face legătura între conductivitatea termică și grosimea materialului.. Valoare rezistenței se calculează în funcție de raportul dintre conductivitatea termică și grosimea materialului. Deci un material este mai bun cu cât rezistența termică este mai mare. Rezistența termică se măsoară în Km2/W.

3. Difuzivitatea termică.

Capacitatea unui material de a conduce căldura. Aceasta se măsoară în m2/s. Cu cât această valoare este mai mică cu atât materialul este mai bun.

4. Densitatea materialului.

Materialele cu densitate mare au în general o greutate mai mare, deci și o difuzivitate termică scăzută kg/m3.

5. Permeabilitatea la vapori.

Un aspect foarte important la materialele de izolare pentru pardoseli și nu numai, este permeabilitatea la vapori. Acesta face referire la capacitatea materialului de a permite trecerea vaporilor de apă prin el. Membranele izolatoare permit trecerea vaporilor de apă doar dintr-un singur sens.

Dinspre interior spre exterior pentru a nu se forma umezeala în interior, dar nu și din exterior spre interior. Aceste membrane împiedică astfel umezeala să pătrundă în locuință dar permite ieșirea vaporilor formați în încăpere.

Ar mai fi și alte criterii care țin de raportul calitate preț. Unele materiale sunt mai scumpe, altele sunt mai ieftine. Alegerea însă trebuie făcută și în funcție de proprietățile materialului și nu doar în funcție de preț. Sunt foarte multe materiale mai puțin cunoscute pe piață doar pentru că sunt mai scumpe, însă proprietățile acestora au fost prea puțin explorate.

Cele mai multe alegeri se fac în funcție de preț și de ușurința cu care se montează. Dar explorând mai multe tipuri de materiale, analizând criteriile de mai sus veți găsi multe idei și materiale pentru izolarea pardoselii la prețuri bune raportat la calitate/preț.

Sperăm ca aceste idei și materiale pentru izolarea pardoselii te vor ajuta să faci o alegere bună pentru a te bucura de confortul casei tale.

Imagine preluata de pe https://www.sealtitebasement.com

davopro.ro

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.