fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Casă nZEB – Casă cu consum de energie aproape zero

Pentru mulți nu mai este o noutate noile norme europene privind construcția de casă nZEB începând cu 2021. Dacă doriți să studiați legea și normele în vigoare găsiți în acest articol linck-urile. Dar nu doar normele impuse trebuie să ne motiveze să construim o casă cu consum de energie aproape zero – casă nZEB, ci și confortul care îl oferă o astfel de locuință.

Dacă în urmă cu zeci de ani construiai oricum și repede și te mutai în casă când aveai doar o cameră gata astăzi lucrurile stau cu totul diferit. Confortul locuinței este un prim deziderat pentru familie.

Astfel s-a ajuns să fie necesare și să investim în sisteme inteligente pentru locuință.  Aceste sisteme inteligente cresc confortul locuinței și contribuie în mod decisiv la reducerea consumului de energie pentru locuință. Astfel se poate ajunge la un consum de energie cu până 90% mai puțin pentru casă nZEB.

Cum poți reduce consumul de energie pentru locuință.

1. Încălzirea apei cu energie solară.

Cred că știți de sistemele de încălzire a apei cu tuburi presurizate. Să ai pe timpul verii apă caldă gratuită înseamnă foarte mult. Faceți doar niște calcule și veți vedea că investiția se amortizează în timp. Dar nu doar acest aspect este important, ci și faptul că se folosește energia regenerabilă și se reduc emisiile de CO2 în atmosferă. Poate nu vi se pare un lucru grozav acesta… dar poate măcar faptul că aveți o sursă de energie independentă de sistem… vă este mai confortabil psihic. Nu depindeți de nimeni în ceea ce privește apa caldă a locuinței.

2. Folosirea iluminatului economic cu led.

Mulți sunt de părere că becurile cu led sunt foarte scumpe.
Eu am făcut o analiză și vreau să o împărtășesc și cu voi. Un bec cu led de de 18w (110W) are puterea unui bec de 110W dar consum doar de 18 W. Deci consumă de 5 ori mai puțin decât un bec normal.

Un bec normal de 100w costă 2 lei iar un bec cu led de aceeași putere costă 13 lei. Un bec normal consumă 100 w/ oră deci în 10 ore consumă 1 kW = 0.70 lei. În 100 ore consumă de 7 lei. În 200 ore consumă de 14 lei. Deci cu prețul la 200 ore de consum la un bec normal poți cumpăra un bec cu led care consumă de 5 ori mai puțin… deci investiția se va amortiza foarte repede în timp.

Dar dacă te gândești să folosești iluminatul cu led pentru toată casa și iei în calcul că uiți becuri aprinse care consumă din buzunarul tău vei constata că iluminatul inteligent este o variantă de economisire a energiei și a costurilor la întreținere.

3. Ventilarea aerului prin recuperatoare de căldură.

Da, o casă pasivă sau o casă nZEB poate avea consum de energie aproape zero sau 10 % energie din surse convenționale. Dacă casa este construită bine cu materiale eficiente energetic pierderile de căldură prin pereți, tavan, pardoseală sau ferestre vor fi minime. Recuperatorul de căldură are rolul de a recupera căldura aerului din încăpere atunci când introduce aer proaspăt. Practic vei avea aer împrospătat dar care preia căldura aerului care este eliminat din încăpere. Asta va reduce considerabil factura pentru energia consumată pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

4. Sisteme de umbrire pentru ferestre.

Pare a fi un moft… dar contribuie semnificativ la reducerea cheltuielilor pentru încălzire/răcire. Mai ales dacă alegi jaluzele inteligente motorizate care se programează sau se controlează de pe telefon. Dacă e prea cald afară, când ai setat o anumită temperatură ele vor acționa singure pentru a păstra confortul termic din locuință. Iarna jaluzelele sunt o protecție în plus la frig iar vara prin umbrire contribuie semnificativ la păstrarea unei ambianțe plăcute locuinței. O casă nZEB oferă confort sporit.

5. Sisteme inteligente pentru controlul căldurii.

Acestea au rolul de funcționa singure în funcție de informațiile care le culeg din exterior cu ajutorul senzorilor și a setărilor făcute de dvs. La fel ca jaluzelele mecanizate acționează exact la timpul potrivit pentru a păstra o ambianță plăcută în locuință cu un consum foarte mic. Dacă ați plecat în concediu, sau petreceți mult timp la servici, este foarte important ca în lipsa dvs consumul energiei pentru încălzire să nu fie o risipă. Aceste controlere inteligente pot fi controlate de pe telefon și te ajută să economisești energia consumată în locuință.

6. Mai multe surse alternative regenerabile pentru energie.

Deși pare o investiție financiară pentru unii, am vrea să analizăm împreună dacă merită sau nu. Dacă folosiți pentru încălzirea locuinței panouri fotovoltaice și în paralel un termoșemineu sau încălzire electrică, investiția pentru 2 surse de energie din care măcar una să fie regenerabilă, se amortizează în timp. Acum timpul de amortizare depinde de mai mulți parametri și fiecare poate calcula pe cont propriu.

Un exemplu: Pentru o construcție de 100 mp s-au montat pentru încălzire panouri solare  ca sursă regenerativă și un termoșemineu cu buffer care deservea și băile și caloriferele. Sistemul este unul dual…foarte eficient… Ziua încălzirea locuinței se realiza prin panourile solare iar seara un foc în termoșemineu aducea apa din pufer la o temperatură care era suficientă pentru încălzire pe toată perioada nopții.

Practic, ziua încălzirea era ”fără costuri” iar noaptea cu niște costuri minime datorită sistemelor f bine organizate. Un controler inteligent făcea trecerea de la o sursă de energie la alta și totul era optimizat.

Se pot face și alte tipuri de sisteme de încălzire în mod dual…să se comute de la unul la altul în funcție resursa energetică. Folosirea unei surse de energie regenerativă poate fi costisitoare dacă este folosită pentru tot necesarul de energie pentru locuință. Dar dacă sunt folosite mai multe surse de energie atunci un controlor inteligent va comuta de la una la alta în așa fel să fie un consum cât mai mic la sursele convenționale neregenerative și mai scumpe.

7. Sisteme inteligente pentru băi și bucătării.

Nu doar economia de energie este importantă ci și economisirea apei mai ales dacă este de la rețeaua publică. Despre aceste sisteme am mai vorbit și aici. Da, poți avea un confort sporit pentru că aceste sisteme inteligente fac economie fără ca tu să simți diferențe în confortul tău.

8. Construiește casă nZEB încă din faza de proiectare.

Casă nZEB - Casă cu consum de energie aproape zero
Proiectare casă nZEB

Nu putem vorbi de cele de mai sus dacă locuința nu este proiectată și construită corect eficientă energetic. Dar despre cum se construiește o casă eficientă energetic am mai vorbit aici. Vorbim de structură și pereți realizări conform standardelor, ferestre și uși eficiente, izolații corespunzătoare și multe alte principii foarte importante.

Ca idee rețineți că investițiile în sisteme smart pentru casă se amortizează în 3-5-10 ani prin reducerea considerabilă a facturilor. Numai becurile normale dacă le înlocuiești cu becuri led vei reduce consumul de curent electric la 1/5 din cât consumai înainte pentru iluminat.

Toate își merită investiția. Dar trebuie calculate conform necesarului locuinței și folosite la potențialul său. Gândește-te dacă o locuință normală de 100 mp consumă în medie între 2000 și 6000 lei /an pentru întreținere… Cum ar fi să plătești doar 200-400 lei/an. Da se poate! O casă eficientă energetic poate avea consum de energie aproape zero și aceasta impune și standardele Europene pentru casa nZEB.

Vă doresc o casă confortabilă, inteligentă, prietenoasă și aproape să uiți că mai ai de plătit facturi.

Photo by Shyam Sundar C S on Unsplash

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.