fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cât costă un recuperator de căldură

Casele moderne sunt definite prin confort sporit  și  consumul redus de energie. O casă eficientă și modernă nu este doar o casă frumoasă, ci o casă adaptată nevoilor familiei tale și o casă economică. Nu putem vorbi de o casă modernă dacă aceasta risipește căldura în aerisirea prin ferestre. Așadar un sistem de recuperare de căldură este absolut necesar pentru o casă moderă eficientă energetic. Să vedem dar dacă merită investiția în recuperarea căldurii și cât costă un recuperator de căldură.

Cât costă un recuperator de căldură centralizat

Dacă ești cu casa în faza de construcție încă te mai poți gândi la un sistem de recuperare de căldură centralizat. Depinde însă și de mărimea casei tale. Aceste sisteme complexe sunt recomandate pentru case rezidențiale mai mari (peste 160 mp). Sistemele centralizate sunt compuse dintr-o unitate centrală de ventilație care se montează într-o cameră tehnică și sisteme de tubulaturi care se montează în plafonul sau pereții fiecărei încăperi. De aceea se proiectează înălțimea camerelor luând în calcul și necesarul de spațiu pentru tubulatură. Dacă sistemul este ales și dimensionat corect în acord cu suprafața casei, un sistem de recuperare de căldură centralizat poate fi mai eficient și mai accesibil.

Prețul pentru centrala de ventilație începe de la 1500 euro. Poate crește până la 5000 euro în funcție de necesarul de aer care îl filtrează. La aceasta se mai adaugă 1000-2000 euro tubulaturile și grilele, apoi proiectarea și montajul. Avantajul sistemelor de recuperare de căldură centralizate este că ieși mai ieftin cu acest tip. Prezintă multiple posibilități de automatizări și funcționare autonomă pentru toată casa sau pentru o anumită încăpere. Dezavantajul este că necesită periodic curățarea tubulaturii . Uneori accesul la unele filtre este mai greu de accesat și necesită o firmă specializată și pentru întreținerea sistemului.

Cât costă un recuperator de căldură descentralizat

Dacă casa este mai mică sau este deja construită atunci se recomandă recuperatoare de căldură descentralizate. Sunt aparate individuale ce se montează în fiecare încăpere. Prețul pentru un aparat poate începe de la 250 euro și crește până la 1500 euro/ aparat în funcție de performanțele oferite. (control și programare de la distanță și multiple tipuri de filtre). Pentru alegerea celui mai optim aparat de recuperare de căldură dimensionarea și montarea corectă a acestuia este importantă o bună informare.

Aparatul se calculează în funcție de volumul de aer din încăpere și necesarul de aer proaspăt/ oră. O persoană are nevoie de 20 mc aer proaspăt/oră. O cameră de 5/5m x2,5 m înălțime are aprox 65 mc de aer. Dacă în încăpere sunt 2 persoane calitatea aerului se perimează destul de repede. Un recuperator de căldură introduce în încăpere (în funcție de model) 100 mc aer proaspăt/oră. Astfel aerul va fi mereu proaspăt și calitatea vieții va crește. Merită să investești în recuperatoare de căldură, dar este foarte important să faci bine calculele. Este și un avantaj că poți face investiția pe rând. Poți monta în funcție de buget la o cameră și pe măsură ce mai ai bani și la celelalte încăperi.

Din aceeași serie.

Avantaje și dezavantaje recuperator de căldură descentralizat
Ce este un recuperator de căldură?
Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat.
7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură.
Tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă 

Imagine preluata de pe https://favpng.com/png_view/fan-recuperator-heat-recovery-ventilation-fan-png/9rWAbTGi

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.