fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat

Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat

Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat

Deși sunt sisteme inteligente și mai noi apărute pe piață, sistemele de recuperare de căldură au un principiu de funcționare foarte simplu. Dar la unele tipuri mai inteligente care se pot controla și prin aplicații de la distanță se adaugă diferiți senzori pentru a face controlul mai facil și mai automatizat. Vorbim aici despre cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat cu dublu flux alternant pentru că este cel mai facil și des folosit. Dar principiul de funcționare diferă puțin de la unele la altele. Deci vei înțelege cum funcționează un recuperator de căldură chiar dacă este de alt model. Despre tipuri, moduri de funcționare și recomandare găsiți aici.

Componentele unui recuperator de căldură descentralizat cu dublu flux alternant.

  • Tub cu grosimea de 170 mm… mai gros sau mai subțire (depinde de producător). Au lungimi diferite din care poți alege sau comanda în funcție de grosimea peretelui. În funcție de grosimea peretelui pentru recuperatoarele ceramice la anumite lungimi se comandă direct de la producător.
  • Grila de interior – o carcasă de plastic pătrată care se va vedea în interiorul casei. Albă sau se poate vopsi pe culoare peretelui.
  • Filtre – cu diferite grade de filtrare. Filtre G3 care rețin particulele de praf, filtre E5, F7 care rețin particule mai mici, polenul sau alți alergogeni, particule de carbon care rețin și mirosurile neplăcute. Nu toate recuperatoarele de căldură sunt prevăzute cu filtre. Există recuperatoare de căldură mai simple care nu au aceste tipuri de filtre.
  • Recuperatorul ceramic – un tub sub formă de fagure prin care intră și iese aerul și care reține căldura și o transferă aerului care vine din sens invers.
  • Ventilatorul – care scoate aerul viciat și prin inversarea sensului introduce aerul proaspăt în încăpere.
  • Grila de exterior – din metal concepută cu o formă specială pentru a oferi protecție la vânt și ploi. Pot fi de diferite culori sau se pot vopsi în ton cu fațada clădirii.
  • Sistemul de automatizare – pentru sincronizarea aparatelor atunci când sunt montate în pereche. Fiecare aparat trebuie să se conecteze la o sursă de curent pentru funcționarea ventilatorului. Automatizarea sistemelor de recuperare de căldură descentralizate este de mai multe tipuri și trepte. Există aparate care se leagă cu panoul de automatizare și între ele cu fir. Și există aparate mai performante care se leagă între ele și cu panoul de comandă prin wireless. Unele pot fi controlate și cu ajutorul unei aplicații de pe telefon. Prin intermediul acestui sistem de automatizare centralizează toate aparatele realizează o funcționare sincronă perfectă. Pe lângă funcționarea sincronă panoul de control are funcția de pornit/oprit și 4 trepte de funcționare pentru fiecare aparat.

Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat cu dublu flux alternant.

Cred că deja intuiți funcționarea unui recuperator de căldură descentralizat din descrierea componentelor sale de mai sus. Practic cu ajutorul ventilatorului controlat electronic aerul viciat din interiorul locuinței este împins afară prin recuperatorul de căldură. Acesta reține căldura din aer și când ajunge la temperatura camerei sensul de aer este inversat. Deci după 35-70 secunde se inversează sensul și se introduce aer din exterior care trece prin recuperatorul de căldură, preia căldura acestuia, trece prin mai multe filtre (la sistemele care sunt prevăzute cu filtre) și apoi este introdus cald și curat în încăpere. Sistemul este simplu și eficient și funcționează atât vara cât și iarna. Trebuie specificat că nu toate recuperatoarele de căldură sunt prevăzute cu filtre. Aceasta depinde de prețul aparatului și de performanța acestuia.

La sistemele cu dublu flux cu recuperator din cupru admisia și evacuare aerului se realizează simultan fără a se amesteca fluxurile de aer. Fluxurile de aer trec prin canale diferite și nu se amestecă. În timpul ventilației schimbătorul de cupru preia căldura aerului cald și o transferă aerului rece. Și acestea sunt de diferite grade de performanță și se pot controla prin intermediul telecomenzii sau de la distanță prin aplicații.

Din aceeași serie
Cât costă un recuperator de căldură.
Ce este un recuperator de căldură?
Avantaje și dezavantaje recuperator de căldură descentralizat
7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură.
Tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă 

Imagine preluata de pe heat recovery ventilation energy recovery ventilation fan heat exchanger pnghttps://imgbin.com/png/vwezq6M9/heat-recovery-ventilation-energy-recovery-ventilation-fan-heat-exchanger-png

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.