fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Ce este un recuperator de căldură

Dacă te întrebi ce este un recuperator de căldură iată aici câteva informații utile. Dezvoltarea tehnologiei, timp pentru casă tot mai puțin și cererea de confort sporit pentru locuințe au dus la crearea unor soluții noi și inovative pentru locuințe. Conceptul de locuință pasivă devine tot mai accesibil și ni se propun diferite variante pentru sporirea confortului în locuință. Am fi lipsiți de înțelepciune dacă în secolul 21 încă mai construim ca acum 100 de ani. Nu că atunci nu se construia bine, ci că acum putem construi și mai bine.

Avem la dispoziție tot felul de tehnologii și sisteme performate care nu doar că sporesc mult confortul locuinței și calitatea vieții dar raporta la beneficiul adus vieții, consumul de energie este mult mai scăzut. Aici vorbim de sisteme foarte performate raportate la beneficii/cost. Să analizăm deci ce este un recuperator de căldură, ce beneficii are și dacă merită eforturile.

Merită să instalezi un recuperator de căldură?

Înaintea de apariția termopanelor nu se vorbea de recuperatoare de căldură. Ferestrele din lemn deși erau duble nu realizau o etanșare perfectă. Se realiza permanent un schimb de căldură cu exteriorul și locuințele erau cumva aerisite din oficiu. Însă nu putem vorbi doar de o aerisire a locuinței ci și de pierderi de căldură. ”Această aerisire prin ferestre” nu era una controlată. Prin ferestre se pierdea mai multă căldură decât era necesar. Astfel au apărut ferestrele termopan cu închidere etanșă și au redus total pierderile de căldură. Însă datorită etanșeității locuinței au început să apară unele probleme. Mirosuri neplăcute în casă, umezeală, mucegaiuri, igrasie, senzația de oboseală permanentă, etc.

Aerisirea prin recuperatoare de căldură are multiple beneficii

Deschiderea ferestrelor pentru aerisirea locuinței înseamnă însă pierderi de căldură necontrolate. Dar fără aerisirea locuinței calitatea vieții este perimată. Omul are nevoie de are proaspăt ca să funcționeze bine iar o locuință neaerisită poate crea probleme de sănătate severe. Iată deci ce este un recuperator de căldură. Un sistem bine gândit care rezolvă problema aerisirii controlate și eficiente a locuinței și care aduce aportul de aer curat necesar zilnic în încăpere.

Un recuperator de căldură nu este un moft sau un obiect de ultima generație care uimește pe cei tineri. Un recuperator de căldură este o necesitate pentru o locuință care are ferestre din termopan. Aerisirea nu este opțională. Aerisirea locuinței este obligatorie, zilnică pentru un aport de oxigen optim și pentru sănătate. Dar aceste aerisiri prin deschiderea ferestrelor, iarna ”fac aerisire și în buzunarul tău” pentru că este o aerisire necontrolată. Uneori s-ar putea să aerisești prea mult, iar alteori prea puțin, dar tu nu știi asta pentru că nu poți controla aerisirea și nici nu știi concentrația de CO2 din cameră. Prin aceste recuperatoare de căldură vei avea mereu aer curat în cameră, nu vei mai avea umiditate sau mirosuri neplăcute. Odată montate nu mai este necesar să deschizi geamurile. Aerisirea se va realiza controlat și în permanență.

Din aceeași serie

Tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă
Cât costă un recuperator de căldură.
Avantaje și dezavantaje recuperator de căldură descentralizat
7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură.
Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat

 

Imagine preluata de pe https://favpng.com/png_view/thermal-energy-heat-recovery-ventilation-recuperator-fan-energy-png/URN7yBj4

 

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error:

Primește primul noutăți despre
Case Eficiente

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a mers.