fbpx

Facebook

Construcții case eficiente

Contact

0742 470 356

Email

salut@casaeficienta.com

Cum aleg cel mai bun recuperator de căldură

Iată 7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură. Pentru alegerea celui mai bun recuperator de căldură este important să cunoașteți eficiența energetică a locuinței. Cu cât este mai eficientă energetic o casă cu atât este mai etanșă. Schimbul de aer dintre interior și exterior este foarte mic. De aceea este important să cunoașteți coeficientul de recuperare al căldurii pentru alegerea corectă a a recuperatorului de căldură.  Fiind o investiție pe termen lung este foarte important să cunoaștem aceste detalii pentru o alegere corectă.

7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură.

1. Suprafața și destinația încăperii care trebuie ventilată.

Alegerea se va face în funcție de casă, apartament, birou sau alte tipuri construcții. În funcție de suprafața încăperii se alege și modelul de aparat. Există recuperatoare de căldură care împrospătează peste 100 mc de aer/oră. Au un randament de peste 90% iar suprafața de ventilare recomandată este de până 35 m2. Dacă încăperea are mai mulți m2 se alege un model cu o capacitate mai mare de filtrare a aerului. Pentru suprafețe mai mari de 100 m2 (spații comerciale, hoteluri, centre de fitness, etc) se recomandă recuperatoare la care admisia de aer este de peste 170 m3/oră sau sisteme centralizate.

2. Numărul de persoane care folosesc încăperea.

Pentru alegerea celui mai potrivit recuperator de căldură se ia în calcul și numărul de persoane care se află permanent în încăpere. Conform Normelor Europene necesarul de aer proaspăt pentru o persoană este  peste 20 mc/oră. Dacă încăperea este folosită în același timp de mai multe persoane sigur este nevoie ori de mai multe aparate ori de un sistem centralizat care să acopere necesarul de aer proaspăt/oră.

3. Folosirea de aparatură și aparate electrice în încăpere.

Se știe că multe aparate electrice degajă și multă căldură. Altele (copiatoare, imprimante, gravatoare, etc ) degajă și mirosuri neplăcute. Aerul din încăpere se viciază foarte repede și este necesar un volum mare de aer proaspăt pentru o bună funcționare a organismului. Când cereți sfatul unui specialist și întrebați cum aleg cel mai bun recuperator de căldură menționați și dacă folosiți aparatură electrică și ce tip.

4. Tipul de montaj.

Unele aparate pot fi montate de orice persoană cu minime cunoștințe tehnice. Însă trebuie să țineți cont de recomandările specialiștilor în montaj și să citiți instrucțiunile aparatului. De obicei firmele care comercializează recuperatoare de căldură pun la dispoziție și materiale specifice și necesare pentru montaj. Este foarte importantă carotarea găurii exact pe dimensiunea aparatului, folosirea de spumă de izolare specifică și benzi de etanșare la aer. Montarea trebuie să fie corectă. Altfel dacă gaura nu este corect etanșată cu materialele recomandate vei pierde o mare cantitate de căldură și pe aici.

5. În funcție de grosimea peretelui.

Alegerea aparatului se face și în funcție de grosimea peretelui. Vei găsi în magazine recuperatoare de căldură pe diferite lungimi dar la recuperatoarele ceramice trebuie să dai comandă direct la producător care va realiza lungimea aparatului în funcție de grosimea peretelui. Recuperatorul de căldură trebuie să străbată peretele de la interior până la exterior.

6. În funcție de tipul de aparat.

Recuperatoarele de căldură cu dublu flux alternativ se montează în perechi. Când un aparat trage aer de afară celălalt evacuează aerul. Astfel se realizează un circuit permanent al aerului și se păstrează o presiune constantă în încăpere. La recuperatoarele de căldură cu dublu flux simultan se poate monta un singur aparat, ales în funcție de volumul de aer proaspăt necesar în încăpere.

7. În funcție de buget.

Iată deci 7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură.

Vorbeam aici de preț pentru recuperatoare de căldură. Sigur că justificarea prețului este în performanțele aparatului, tipuri de filtre și modalitățile de programare și control de la distanță.

Sperăm ca aceste 7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură să vă fie de folos în alegerea celui mai bun recuperator de căldură și să vă bucurați de confort în locuința voastră.

Când vine vorba să faci o investiție pentru casă pe termen lung nu este chiar atât de ușor. De aceea dorim să vă oferim informații utile cum sunt aceste 7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură pentru a vă bucura de o alegere bună.
Iată aici și un video Cum alegi un recuperator de căldură pentru casa ta. https://www.youtube.com/watch?v=tCy6LjVvNkM

Din aceeași serie.

Avantaje și dezavantaje recuperator de căldură descentralizat
Ce este un recuperator de căldură?
Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat.
Cât costă un recuperator de căldură
Tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă 

Imagine preluată de pe https://blaubergventilatoren.de/en/series/vento-expert-a50-1-pro

Abonare

Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.

Mulțumesc de încredere.

Ceva nu a funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: