Cuprins
Pe piață sunt foarte multe tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă. O casă izolată termic corespunzător este o casă etanșă care nu mai respiră. Odată cu reducerea pierderilor de căldură se reduce și schimbul de aer cu exteriorul. Reducerea pierderilor de căldură din faza de construcție duce la o casă eficientă energetic. Dar o casă eficientă energetic necesită și sistem de recuperare de căldură pentru aerisirea locuinței. Este foarte important să cunoaștem modul de funcționare al fiecărui tip de recuperator de căldură și recomandările de utilizare pentru a alege corect sistemul de recuperare de căldură potrivit pentru casa ta.
Tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă
1. Recuperatoare de căldură cu dublu flux alternant, cu sistem regenerativ ceramic.
La aceste sisteme fluxul de aer se schimbă alternativ între introducerea aerului proaspăt și evacuarea aerului viciat, la un interval de 60-150 de secunde. Sunt foarte bine gândite și eficientizate. Sunt de diferite capacități și trebuie dimensionate pentru m2 ai încăperii. Acestea nu necesită protecție la îngheț și pot funcționa și la -20 grade Celsius. Au un singur motor, fiabil cu consum redus de energie. Recuperatoarele de căldură cu dublu flux alternant au randament de peste 90% și permit sisteme centralizate de comandă pentru automatizarea ventilației pentru întreaga locuință.
2. Recuperatoare de căldură cu dublu flux simultan cu sistem din cupru.
Admisia și evacuarea
aerului se face simultan, fără a amesteca fluxurile de aer. Sistemul elimină din cameră aerul viciat și asigură admisia de aer proaspăt din exterior în același timp. Fluxul de aer admis și evacuat trece prin canale diferite și nu se amestecă. În timpul ventilației transferul de căldură se realizează prin schimbătorul de cupru. Eficiența acestuia este dovedită în orice anotimp. Recuperatoarele de căldură cu dublu flux simultan se pot controla și programa cu ajutorul telecomenzii și asigură un confort sporit în locuință.
3. Sisteme semicentralizate cu recuperator crossflow sau counterflow.
Sunt optimizate pentru spații cum sunt apartamentele, mansarde, saloane cosmetice, etc. Au cam aceleași principiu de funcționare și componente ca la un sistem de recuperare centralizat dar este de dimensiuni mai mici. Au sistem de telecomandă pentru programare și reglare. Au randamente mai mici (60-80%) datorită recuperatorului de dimensiuni reduse. Au nevoie de o protecție pentru îngheț pentru perioadele foarte reci. Sub 2-3 grade Celsius poate intra în protecție de îngheț oprindu-se sau pornind rezistența electrică. Sunt mai accesibile ca preț decât montarea unor sisteme descentralizate necesare fiecărei încăperi a unui apartament.
4. Sistem de recuperare de căldură centralizat.
Are o unitate de ventilație montată într-o camera tehnică și sisteme de tubulaturi montate în plafoane sau pereți pentru fiecare încăpere. Sunt recomandate pentru locuințele mari în fază de proiect. La fel ca si celelalte recuperatoare de căldură și recuperatoarele de căldură centralizate evacuează aerul viciat din interior și introduc aer curat din exterior. În plus prin sistemul performant extrag aerul din băi și bucătării, îl trec prin recuperatorul de căldură unde cedează energia termică aerului proaspăt introdus. Necesită montare de către firmă specializată și întreținere periodică. Unele sunt foarte inteligente și pot funcționa complet autonom. Au senzori de monitorizare a CO2 din aer și unitatea pornește sau se oprește singură pentru a ajusta calitatea aerului când nimeni nu este în casă. Pot fi controlate prin intermediul unor aplicații. Prezintă o eficiență ridicată dar consumul de energie este mai mare dat fiind faptul că sistemul este pentru întreaga locuință.
Principalele tipuri de recuperatoare de căldură pentru casă.
Acestea ar fi principalele tipuri de recuperatoare de căldură la care am făcut referire în acest articol. Sigur că firmele specializate fac eforturi permanente pentru a crește randamentul și fac tot felul de sisteme tot mai performante de la an la an.
Din aceeași serie
Cât costă un recuperator de căldură.
Ce este un recuperator de căldură?
Avantaje și dezavantaje recuperator de căldură descentralizat
7 sfaturi pentru alegerea unui recuperator de căldură.
Cum funcționează un recuperator de căldură descentralizat
Imagine preluata de pe https://favpng.com/png_view/hvac-control-system-recuperator-heat-recovery-ventilation-heat-pump-energy-recovery-ventilation-png/KTwgcqwb
Abonare
Prin abonare vei primi notificări imediat ce postez noutăți. Adresa de email este în siguranță și nu trimitem spam.
Mulțumesc de încredere.
Ceva nu a funcționat.